x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi POIANA BRAŞOV / Cupa Postăvaru Night

POIANA BRAŞOV / Cupa Postăvaru Night

de Sorin Anghel    |    20 Feb 2009   •   00:00
POIANA BRAŞOV / Cupa Postăvaru Night

Prima competiţie de schi de tură din acest sezon de la noi din ţară este programată la 7 martie în Poiana Braşov. Cupa Postăvaru Night va aduna la start peste 100 de sportivi care vor trebui să urce pe schiuri de la staţia de jos a telegondolei până la cea de sus.



Poiana Braşov a fost privită întotdeauna drept staţiunea cu cel mai mare număr de fiţe pe metrul pătrat. Cum românul a mai scos capul prin Austria, Masivul Postăvaru a scăpat de burtoşii care veneau la schi ca să mănânce mici la restaurantele hotelurilor de patru stele, unde tariful pe o singură noapte de cazare este mai mare decât rata lunară la un SUV cumpărat în leasing. Locul este preferat în special de cei care vor să înveţe să schieze, serviciile celor de la "Ana" fiind recunoscute în toată lumea ca fiind de cinci stele.

SCHI DE TURĂ

De la o vreme, sătui de aglomeraţia de pe pârtie, tot mai mulţi români fug către schi de tură, sport care se poate practica în zone sălbatice, unde turiştii cu pantofi de lac şi geacă de piele nu vor ajunge niciodată. Este nevoie de un schi ceva mai uşor, pe a cărui talpă se fixează un material sintetic. Acesta are aceleaşi proprietăţi ca pielea de focă şi împiedică alunecarea schiului în momentul în care urci către vârful muntelui. Legătura este una flexibilă, ca să poată permite o fandare mai mare, mişcările fiind identice cu cele de la schi fond. Clăparul diferă şi el, fiind unul cu talpa mai înaltă, permiţând turistului o deplasare mai uşoară pe picioare. Practicanţii schiului de tură folosesc foarte rar instalaţiile de transport pe cablu. În plus, hainele pentru acest sport sunt cumpărate la preţuri mult mai mici decât cele de la schi alpin deoarece nimeni nu este nebun să dispară în sălbăticie pentru a se lăuda singurătăţii cu geaca sa pe care a dat zeci de milioane de lei. La schiul de tură primează performanţele materialelor din care sunt confecţionate gecile şi pantalonii, nu culorile sau accesoriile. Sâmbătă, 7 martie 2009, Asociaţia Sport şi Natură Piatra Craiului împreună cu SPONSER organizează cea de-a treia ediţie a concursului de schi de tură Cupa Postăvaru Night – Vertical Race, în Poiana Braşov.

DRUM DE SCHI

Traseul competiţiei este compus dintr-o urcare pe schiuri de la staţia de jos a telegondolei până pe Vf. Cristianu Mare. Distanţa este de trei kilometri, iar diferenţa de nivel de 700 de metri. Înscrierile vor avea loc în ziua evenimentului, cu începere de la ora 17:00, pe platoul de lângă Club Rossignol, startul fiind programat o oră mai târziu. Taxa de participare este de 25 de lei, concursul fiind urmat de o petrecere la Cabana Postăvaru, unde vor avea loc proiecţii de filme şi fotografii, precum şi o prezentare de echipament pentru schi de tură.

ADUNAREA, ÎN PARCUL TINERETULUI
Avertizare meteo, naţiune. Tot răul spre bine! Meteorologii au instituit cod galben de ninsoare viscolită pentru Bucureşti, lucru care nu poate decât să-i bucure pe organizatorii turneului de free-style Mountain Dew Try to Fly Tour. Dacă te-a lovit criza financiară, nu trebuie să disperi. Îţi scoţi placa de snowboard din debara şi mâine, la ora 11:00, te prezinţi în Parcul Tineretului, la intrarea dinspre Liceul Gheorghe Şincai. Acolo se ţine ultima etapă a Try to Fly. Iar dacă nu eşti încălzit, poţi să-ţi faci antrenamentul pe scara blocului sau pe treptele de la metrou. După două etape cu multe sărituri şi trick-uri în Valea Dorului, perna uriaşă se mută în Capitală pentru că iarna nu poate trece fără un concurs urban pentru sporturile de iarnă. Dacă nu ninge destul până mâine, deşi meteorologii zic că o să fie prăpăd, tot va exista zăpadă, pentru că ea va fi adusă de la munte. Dacă vrei să te dai şi să încerci sărituri şi trick-uri deosebite fără să îţi faci probleme pentru aterizare, eşti aşteptat mâine, de la ora 11:00, în Tineretului. Premiul cel mare este o tură cu elicopterul în Munţii Făgăraş, ocazie cu care te poţi da cu placa pe cele mai tari văi sălbatice de la noi. Te-ai convins deja de importanţa evenimentului şi nu e cazul să-ţi faci planuri pentru mâine pentru că toată floarea cea vestită a snow-board-ului românesc va fi prezentă la Mountain Dew Try to Fly Tour. În plus, nici nu are rost să pleci la munte deoarece pe Valea Prahovei se anunţă vreme rea. Şansele ca instalaţiile de transport pe cablu să funcţioneze sunt destul de mici.




Urmăriţi imagini live de pe pârtii în secţiunea webcam a jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: schi tură tur