x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Români scoşi la export!

Români scoşi la export!

de Sorin Anghel    |    09 Feb 2014   •   21:52
Români scoşi la export!
Miklos şi Szocs concurează pentru Ungaria, Macovei pentru Moldova

Suntem în a patra zi a Jocurilor Olimpice de la Soci, competiţie la care sportivii din ţara noatră nu concurează doar pentru România, ci şi pentru alte naţiuni. Chiar dacă nu suntem o forţă în lumea sporturilor de iarnă, valoarea şi mai scăzută a vecinilor noştrii a făcut ca românii să ajungă “marfă de export” numai bună pentru Ungaria şi Moldova.

Bogdan Macovei, 31 de ani, este născut la Vatra Dornei, acolo unde a început să practice sportul. Acum concurează pentru Moldova în cursele de sanie care se desfăşoară la Jocurile Olimpice. Bucovineanul nu este la prima participare pentru basarabeni, el fiind reprezentantul fraţilor de peste Prut şi la Vancouver, în 2010. În aventura sa din Rusia el este sprijinit şi de Complexul Hotelier Bradul – Călimani din Vatra Dornei. Macovei, care lucrează la alpinist utilitar, concurează în proba de sanie, aflându-se spre coada clasamentului după primele două manşe, în spatele românului Valentin Creţu.

Dintre românii “scoşi la export”, cel mai important nume este cel al schioarei Edith Miklos, 25 de ani, care la antrenamentul de ieri a terminat pe locul 10 cursa de Coborâre, la o secundă şi 48 de sutimi în spatele austriecei Nicole Hosp. Rezultatul nu este unul surprinzător pentru sportiva născută la Miercurea Ciuc, dar demonstrează că România a avut doar de pierdut după despărţirea de schioarea pe care a crescut-o încă de când era o copilă cu ambiţii mari. Fire conflictuală, Miklos a cerut după Jocurile Olimpice de la Vancouver să fie lăsată să concureze pentru Ungaria, iar Federaţia Română de Schi şi Biatlon nu s-a putut opune “transferului”. O altă româncă ce concurează pentru unguri este biatlonista Emoke Szocs, aceasta fiind crescută tot la Miercurea Ciuc.

Achiriloaie, felicitat de toată lumea


Ioan Achiriloaie, 23 de ani, a terminat penultimul proba de Coborâre. El l-a întrecut doar pe letonul Roberts Rode, în faţa căruia a avut un avans de patru secunde. Braşoveanul şi-a depăşit condiţia, ca drept dovadă în acest sens stând mesajele de felicitare pe care acestea la primit pe Facebook. “ăsta-i unul dintre momentele în care mă simt realmente mândră că sunt româncă. Felicitări!”, a sunat unul dintre sutele de mesaje primite de schiorul legitimat la Corona Braşov. Astăzi, cu începere de la ora 9:00, românca Ania Caill va concura pentru ţara noastră în cursa feminină de Supercombinată. Sportiva născută în Franţa este departe de valoarea lui Edit Miklos, care poate prinde un loc în primele zece, şi nu şi-a propus altceva decât să schieze cât mai bine.







×