Presedintele Federatiei Romane de Gimnastica, Adrian Stoica, si tehnicienii Octavian Bellu si Mariana Bitang au afirmat, miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Londra, ca arbitrii au apreciat corect executiile in finalele feminine de marti, din concursul olimpic de la barna si de la sol.
"Ceea ce s-a petrecut la barna, s-a petrecut conform regulamentului. Am auzit si comentarii: ?Noi de ce nu am facut contestatie??. Noi nu aveam ce sa contestam, pentru ca antrenorul sau un delegat are dreptul sa conteste doar nota de plecare. Catalina primise nota de plecare corecta, departajarea a fost facuta la nivelul notei de executie. Din nefericire, noi am gresit si cine gresete, plateste. Sincera sa fiu, in tensiunea aceea de concurs nu am stat cu creionul in mana sa calculez exercitiul lui lui Raisman. Am convingerea ca aritrajul si-a facut datoria. Nu cred ca la nivelul unei finale olimpice si-ar fi permis sa judece gresit", a declarat Bitang.
La randul sau, Stoica a explicat ce s-a intamplat in cazul contestatiei delegatiei SUA la nota primita de Raisman la barna, cotestatie ce a dus la pierderea medaliei de bronz de catre Ponor: "O legare a fost acordata de la nivelul arbitrilor de dificultate de la brigada si arbitrii din juriul superior care s-au ocupat de revizuirea dificultatii au spus ca trebuia acordata legarea respectiva americancei. De aici s-a iscat o contestatie, contestatia a fost analizata si in final a fost acordata de la juriul superior. Este foarte greu de a judeca un sport de tip gimnastica, patinaj, deci cu judecata umana. Este foarte greu sa spui tot timpul ca este absolut alb sau negru. Cateodata sunt si zone de gri, dar nu in acest caz."
Potrivit oficialului FRG, la fel au stat lucrurile in finala de la sol, in care Rasiman a fost notata mai bine decat Ponor si a obtinut medalia de aur. Executia Catalinei Ponor a fost mai buna, insa nota de plecare a exercitiului americancei a facut diferenta, a precizat Stoica.
"Evolutia Catalinei la sol a fost una de exceptie. Practic, ar fi trebuit sa primeasca o nota mai mare la executie. Dar si americanca a primit nota buna de excutie pentru ca nu a facut greseli majore, insa a avut o nota de plecare mult mai mare, pe care nu aveai cum sa o suplinesti, pentru ca nu aveai cum sa ajungi la nivelul respectiv. Daca te-ai uita numai prin prisma executiei, Catalina trebuia sa fie pe locul intai, dar nu e numai asta, se aduna dificultatea cu executia", a spus Adrian Stoica.
Octavian Bellu admite totusi ca legarea acordata de arbitri americancei in finala de la barna este la limita, dar precizeaza ca acorda credit judecatorilor.
"E prima reactie a arbitrului, prima nota e ceea ce vede el. In momentul in care iei aceeasi executie cu incetinitorul, normal ca ai alta viziune asupra elementului respectiv. Eu am vazut legarea de care s-a discutat. Parerea mea de antrenor e ca a fost la limita. S-a oprit si nu a mutat piciorul, dar daca juriul a considerat ca aia a fost legare, normal ca s-a facut diferenta. Este clar o problema de progres al tehnologiei. Nu stiu daca acum 20 de ani se folseau atatea camere, si de jos si de sus... Recomandarea mea pentru sportive este sa nu ajunga in situatia de a fi la limita, daca sa primesti sau nu ... Daca (n.r. - Ponor) isi facea treaba asa cum trebuia, eu prevedeam o nota de 15.4", a mentionat Bellu.
Gimnasta Catalina Ponor a castigat, marti, medalia de argint la sol, in cadrul concursului de gimnastica de la Jocurile Olimpice.Ea a intrat a patra in concurs, reusind un exercitiu foarte bun, si a fost notata cu 15.200. Publicul a huiduit in momentul afisarii notei. Aurul i-a revenit Alexandrei Raisman (SUA), cu 15.600.
Tot marti, Catalina Ponor a fost la un pas de a mai castiga o medalie, la barna, dar in cele din urma a fost a patra, dupa ce arbitrii au acceptat contestatia facuta de antrenorul sportivei Alexandra Raisman, romanul Mihai Brestean. Catalina Ponor intrase a doua in finala de la barna, executia sa fiind notata cu 15.066. Ultima sportiva din concurs, Alexandra Raisman, a fost notata cu 14.966, antrenorii ei depunand contestatie. Arbitrii au acceptat contestatia si, dupa noi verificari, au marit dificultatea exercitiului, obtinand nota finala 15.066, aceeasi cu a Catalinei. Insa cele doua sportive au fost departajate la dificultate.
La Londra, delegatia feminina a Romaniei a mai cucerit medalia de bronz pe echipe si aurul la sarituri, prin Sandra Izbasa.
Mediafax