x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Tenisul românesc, umbrit în 2022 de suspiciunea de dopaj asupra Simonei Halep

Tenisul românesc, umbrit în 2022 de suspiciunea de dopaj asupra Simonei Halep

de Redacția Jurnalul    |    31 Dec 2022   •   13:00
Tenisul românesc, umbrit în 2022 de suspiciunea de dopaj asupra Simonei Halep

Tenisul românesc, în 2022, trebuia să aibă în prim-plan în special performanțele din tenisul feminin și desemnarea turneului Transylvania Open de la Cluj ca find cel mai bun turneu WTA 250 al anului. Toate acestea au fost umbrite de suspiciunea de dopaj asupra Simonei Halep.

Simon Halep a avut un parcursul foarte bun de-a lungul primelor 9 luni ale anului, care i-au asigurat prezența pe locul 10 în clasamentul mondial al circuitului profesionist WTA, la finalul sezonului.

Ea a fost apoi suspendată provizoriu de Agenţia pentru Integritatea Tenisului (ITIA) fiind testată pozitiv la US Open, testele arătând că a avut prezentă în organism substanţa roxadustat.

Halep a câștigat în 2022 titlurile de la Melbourne Summer Set 1, turneu WTA 250, şi de la Toronto, turneu WTA 1.000. Ea a disputat şi semifinale la Wimbledon, Dubai, Indian Wells, Birmingham şi Bad Homburg.

Au mai fost și rezultatele bune ale Irinei Begu, care a urcat până pe poziţia 34 în topul WTA și datorită câștigării turneului WTA 125 de la Bucureşti, dar mai ales ca urmare a obținerii trofeului de la Palermo, într-un turneu WTA 250. Ea a mai obținut puncte importante ajungând în optimile de finală la Roland Garros şi în semifinala de la Sankt Petersburg.

Sorana Cîrstea încheie de asemenea anul pe o poziţie foarte bună, 38, după ce a ajuns în optimi la Australian Open şi în trei semifinale, la Lyon, Istanbul şi Birmingham.

Ana Bogdan este următoarea româncă clasată în top 50, pe 48. Ea a câștigat trofeul WTA 125 de la Iaşi, a disputat finala turneului WTA250 de la Varşovia şi semifinale WTA250 de la Parma şi Portoroz.

Gabriela Ruse a fost accidentată în cea mai mare parte a sezonului, reușind totuși să se mențină aproape de top 100 (117 WTA), având ca cel mai bun rezultat sfertul de finală la dublu de la Roland Garros și fiind pe locul 91 în clasamentul de dublu.

Jaqueline Cristian a absentat și ea mare parte a anului, din februarie până în septembrie, motiv pentru care a căzut până pe locul 147 în clasamentul WTA.

Rezultate bune a obținut și Irina Bara care a câștigat două titluri WTA 125 în proba de dublu, unul la Marbella şi celălalt la Buenos Aires.

În tenisul masculin singura performanță de remarcat este ascensiunea tânărului Ionel Nicholas David până pe locul 229 în clasamentul ATP, în timp ce Marius Copil a avut un sezon modest, aflându-se momentan pe locul 337.

O performanță remarcabilă a atins însă singurul turneu WTA 250 din România, Transylvania Open, ce are loc la Cluj-Napoca, în luna octombrie, acesta fiind desemnat de jucătoarele participante din circuit drept cel mai bun turneu WTA 250. În 2022, Transylvania Open, aflat la a doua ediție, a avut-o campioană pe rusoaica Ana Blinkova.

În plan internațional, principalele capete de afiș au fost scandalul vizei lui Novak Djokovic, expulzat la începutul anului din Australia, retragerea lui Roger Feder și a Serenei Williams, și doborârea recordului de Grand Salm-uri câștigate, de către Rafael Nadal, care a ajuns la 22 de astfel de trofee, odată cu câștigarea pentru a 14-a oară a turneului de la Roland-Garros.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Tenis 2022 dopaj simona halep