x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Un sfert de veac de la drama de pe Heysel (cu video)

Un sfert de veac de la drama de pe Heysel (cu video)

29 Mai 2010   •   00:00
Un sfert de veac de la drama de pe Heysel (cu video)
Sursa foto: /Reuters

Astăzi se împlinesc 25 de ani de la una dintre cele mai mari tragedii din istoria fotbalului. Pe 29 mai 1985, pe stadionul Heysel din Bruxelles, 39 de suporteri italieni au murit înainte de debutul finalei Cupei Campionilor Europeni dintre Juventus și Liverpool (1-0), în urma gravelor incidente care au fost provocate de huliganii englezi.

Totul s-a întâmplat cu o oră înainte de începerea finalei, atunci când, iritaţi peste măsură de fanii lui Juve, cei veniți din Liverpool au profitat de o gaură în gardul de sârmă al tribunei Z și au pătruns în sectorul unde se aflau rivalii lor, pentru a-i ataca. Speriaţi, suporterii torinezi au încercat să fugă, creând o presiune mai mare decât putea suporta zidul de la capătul tribunei, vechi de peste 50 de ani. În haosul creat, au murit 38 de persoane (a 39-a victimă a decedat mai târziu la spital) călcate în picioare ori strivite sub peretele prăbușit. Alte 450 de suporteri, majoritatea italieni, au fost răniţi.

Drama s-a derulat în direct la posturile europene de televiziune, în faţa a peste 400 de milioane de telespectatori, însă confuzia care domnea la acea oră a mascat amploarea dezastrului.

Observatorul UEFA al acelei finale, Gunter Schneider, declara oficial a doua zi după meci că întreaga vină aparţine fanilor lui Liverpool. În realitate însă, problema fusese mai complexă. Stadionul Heysel avea la ora jocului o vechime de peste 50 de ani și avea porţiuni vizibil degradate. Au existat chiar voci care ceruseră mutarea finalei pe o altă arenă, dar solicitările fuseseră respinse de forul european. Totodată, modul în care au fost vândute biletele a dus la o apropiere periculoasă între susţinătorii celor două echipe, care nu erau despărţiţi decât de un gard de sârmă și de câţiva poliţiști.

Unii dintre martorii tragediei au declarat ulterior că suporterii lui Juventus i-au provocat pe fanii lui Liverpool aruncând cu pietre şi alte obiecte în aceștia, alţii au dat vina pe poliția belgiană, acuzând-o de incompetență pentru că a fost slab reprezentată în interiorul arenei. Din păcate, niciodată nu s-a realizat o anchetă oficială asupra tragediei pentru a se afla ce s-a întâmplat cu exactitate.

Autorul singurului gol al meciului, actualul președinte al UEFA, francezul Michel Platini, a fost criticat pentru că s-a bucurat prea mult după ce a marcat golul victoriei, în timp ce la câţiva zeci de metri zăceau cadavre în corturile din afara stadionului.

La încheierea unui proces la Bruxelles în 1989, 14 suporteri ai echipei Liverpool au fost condamnaţi la trei ani de închisoare, unele dintre acestea fiind reduse în apel după un an. Echipele engleze au fost excluse din cupele europene timp de cinci ani, în timp ce Liverpool a avut interdicție în Europa timp de șase ani.

Astăzi, primarul orașului Bruxelles, Freddy Thielemans, va participa la o ceremonie comemorativă la stadionul care, între timp modernizat, a fost redenumit "Roi Baudouin" la zece ani de la dramă.

La un sfert de secol de la finala de tristă amintire a Cupei Campionilor Europeni de pe Heysel, fostul antrenor al torinezilor, Giovanni Trapattoni, vrea să renunţe la trofeu: "Sub aspect etic am putea lua în consideraţie decizia de a da înapoi Cupa", a declarat tehnicianul italian, în prezent selecţioner al Irlandei.

×