x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Ziua ultimei șanse

Ziua ultimei șanse

de Adi Munteanu    |    13 Oct 2022   •   07:15
Ziua ultimei șanse

A doua parte a meciurilor din grupele Conference League începe diseară. Programul partidelor avantajează echipele noastre, ambele având două jocuri pe teren propriu și unul în deplasare. Teoretic, cu cele 9 puncte puse în joc, atât CFR, cât și FCSB au șanse la primele două locuri, clujenii chiar la locul 1, dacă obțin trei victorii.

 

Debutul slab al campaniei europene poate fi reparat începând de diseară, însă atât CFR, cât și FCSB trebuie să învingă azi pe Slavia și Silkeborg. Orice alt rezultat le scoate, practic, din cursă.

Schimbare de stil în Gruia

Armistițiul dintre patronul Ioan Varga și antrenorul Dan Petrescu rezistă însă ambii așteaptă mișcarea sau greșeala celuilalt. Deocamdată „Bursucul” pare să fi cedat insistențelor conducerii și a testat jocul ofensiv în deplasarea de la Arad. Chiar dacă a scos doar un rezultat de egalitate cu UTA, jocul CFR-ului a fost total diferit față de ce a practicat echipa în ultima vreme. 19 ocazii de gol nu au mai avut clujenii într-un meci de mulți ani. Și, oricum, niciodată cu Petrescu pe bancă. Antrenorul i-a făcut pe plac patronului, dar are la îndemână și contraargumentul: „Vedeți? Dacă joc ofensiv, spectaculos, nu câștig, iar eu vreau rezultate”. Rămâne de văzut ce tactică va adopta diseară, cu Slavia.

Avantajat de rezultatele din grupă, în care toate echipele au câte patru puncte și golaveraj zero, și de program, cu două meciuri pe teren propriu și doar unul în deplasare, CFR poate ajunge chiar pe locul 1 în grupă și sigură de optimile Conference League, care înseamnă și mai mulți bani în conturi de la UEFA. Nu la fel de mulți ca în Champions League sau Europa League, dar pentru gaura financiară în care este acum clubul, orice sumă este aur curat, CFR neavând jucători pe care să-i vândă pe bani mulți. Calculele sunt simple: victorii acasă cu Slavia și Ballkani, plus un egal sau victorie în Turcia cu Sivasspor duc CFR-ul pe locul 1. Cealaltă echipă din grupă care va juca de două ori acasă este Ballkani, încă kosovarii au ultimul meci la Cluj, cu CFR. 

Favoriți și nu prea

Victoria de la Praga a adus mult entuziasm în Gruia și, având în vedere și jocul rezultatelor care au echilibrat inedit clasamentul grupei, suporterii și conducerea clubului o văd diseară pe CFR ca favorită la victorie cu Slavia. Totuși, cehii „nimeresc” foarte rar două meciuri slabe la rând, iar casele de pariuri acordă clujenilor șansa a doua, chiar dacă joacă acasă. Așa că elevii lui Dan Petrescu trebuie să tragă foarte tare pentru un rezultat bun. Slavia este o echipă net superioară, dar care a fost de nerecunoscut în meciul tur. Acum totul depinde de tactica pe care o va adopta. Fie va trage la victorie și va risca în apărare, care nu i-a ieșit cu UTA, fie se va întoarce la stilul cunoscut, la siguranță și, eventual, la „ciupeală” pe contraatac. Grav va fi dacă CFR va primi gol repede, situație în care Dan Petrescu trebuie să schimbe din mers. 

Gigi vrea răzbunare

După ce și-a pus toți suporterii în cap cu decizia de a nu trimite titularii la meciul din Danemarca, patronul-antrenor Gigi Becali a întors foaia și a promis că azi FCSB va trimite pe teren cel mai bun 11 disponibil. „Trebuie să răzbunăm rușinea acelui 0-5. Am greșit față de suporteri, dar acum vor vedea o altă față a echipei”, a declarat Gigi Becali.

Acum vom vedea și câți suporteri vor mai veni la stadion. Până ieri se vânduseră doar 8.000 de bilete, însă Becali speră să vină peste 30.000 de spectatori. Totuși, oricât de optimist ar fi patronul, FCSB are un meci foarte greu diseară pe Arena Națională. Cei de la Silkeborg au arătat multă calitate în joc și, mai ales, multă eficiență. În meciul tur au avut cinci șuturi pe poartă și au dat cinci goluri. S-a mai observat și calitatea jucătorilor, a legăturilor dintre ei, calitatea paselor și viteza, pe când la FCSB nu prea există o idee clară de joc, un stil propriu, trasee clare. Fiecare joacă la inspirația lui de moment, iar dacă inspirația nu vine la timp, se poate întâmpla oricând un 0-5. 

Toate cărțile, pe inspirația lui Olaru

Tot jocul este construit în jurul lui Darius Olaru și de la el se așteaptă totul. Și să-l pună în valoare pe Compagno, și să-l lanseze pe extrema dreaptă pe Cordea, să facă și recuperări la mijlocul terenului, să șuteze și la poartă și, desigur, să și marcheze. Cam mult pentru un jucător care are oscilații. Grav este că dacă Olaru nu e în joc, nimeni nu poate face ce face el, nu-i poate prelua nimeni sarcinile, iar jocul echipei devine haotic.

Pe de altă parte, un succes diseară și FCSB, pe lângă cei 500.000 de euro, poate intra în calculele pentru locul 2 în grupă. Locul 1 este imposibil de atins, pentru că West Ham are maximum de puncte, 9. Ca FCSB să ajungă pe 2 este nevoie ca londonezii să-și vadă serios de treabă și să învingă pe Anderlecht și Silkeborg, iar FCSB să câștige și azi, și la Bruxelles. În ultimul meci, acasă, cu West Ham, jucătorii lui Dică pot profita de faptul că londonezii sunt deja calificați în optimi și, preocupați și de campionat, să nu joace chiar cu prima echipă. Însă acestea sunt doar calcule ideale, care, fără o victorie azi cu Silkeborg, nu au nicio valoare.

×
Subiecte în articol: meciuri Conference League