x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Topul celor mai murdare alimente

0
Autor: Dr. ing. Gabriela Berechet 01 Apr 2009 - 00:00
Topul celor mai murdare alimente

Există alimente care sunt "murdare", care necesită atenţie mare la preparare şi mai ales la manevrare.



Specialiştii în igiena alimentaţiei de la Universitatea din Michigan atrag atenţia asupra cărnii tocate (de pui, de curcan, de vacă, de porc sau amestec). Chiar tocată în faţa noastră, maşina nu se igienizează după fiecare tocare, rămânând la temperatura camerei până la următoarea tocare. Bacteriile, unele chiar patogene, se multiplică la temperatura camerei, iar carnea mărunţită devine un mijloc de transport excelent pentru acestea. Păstrată la rece şi gătită cât mai repede după achiziţionare, la temperaturi de minimum 70°C în centrul termic al alimentului (echivalentul a 160°C în baia de ulei sau 100°C în apa de fierbere), preparatul culinar pe bază de carne tocată poate fi sigur. Rata toxiinfecţiilor alimentare de la burgerii gătiţi acasă este de cca 21% faţă de numai 5% în restaurante.

DIN APA MĂRII
Pe locul doi în acelaşi top stau scoicile, midiile, stridiile şi crustaceele. Atunci când cochiliile sunt deschise există un risc ridicat de toxiinfecţie alimentară. Dacă crevetele, racii, langustinele şi langustele nu sunt roşii având şi trunchiul curbat este un indiciu că nu au fost blanşaţi (opăriţi) vii, fiind posibilă o severă intoxicaţie alimentară sau o toxiinfecţie alimentară. Femeilor însărcinate le este interzisă consumarea de stridii, iar celorlalţi consumatori fiindu-le recomandată consumarea acestora în perioada septembrie-aprilie.

Oul este pe locul trei în acest top. Posibilitatea contaminării cu Salmonella este mare, mai ales că această bacterie poate exista şi în interiorul oului, nu numai pe coajă. Coaja oului are o structură poroasă care permite intrarea bacteriilor în interior. Sfatul specialiştilor este să se cumpere ouă numai de la ferme autorizate sau producători autorizaţi, să nu achiziţioneze ouă cu coaja mudară şi nici fisurată şi mai ales să spele ouăle înainte de utilizare cu apă caldă şi detergent. Oul de raţă este şi mai expus contaminării cu Salmonella, din cauză că acesta staţionează mai mult timp în conductul avian.

MĂINI MURDARE
Pe locul patru stă pepenele. Specialiştii au observat că 90% din participanţii la un studiu nu au şters coaja pepenelui înainte de tăiere, antrenând astfel murdăria în interior. Aceştia recomandă spălarea pepenelui la exterior cu o săpunadă lejeră. Pe ultimul loc în topul alimentelor murdare se situează toate acelea care sunt atinse cu mâinile nespălate sau care au leziuni cutanate.

Stafilococii şi streptococii ajunşi de pe mâinile murdare sau cu răni dau de un mediu favorabil de multiplicare pe alimente. Chiar păstrate la frigider, pe alimentele atinse de mâini murdare sau cu răni se pot multiplica Listeria monocytogenes şi Yersinia enterocolitica, bacterii responsabile de deces neonatal. Un studiu similar s-a făcut şi pentru cele mai dezgustătoare "ingrediente" din farfurie.

Citeşte mai multe despre:   bun de consum

 



Mai multe titluri din categorie

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia
Noua tulpină a virusului SARS CoV-2 a fost descoperită în Belgia. Este vorba despre un pacient care a călătorit în străinătate recent, au anunțat autoritățile belgiene. Aceasta provoacă îngrijorare...

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri
În momentul de față treci printr-o perioadă în care te simți constant obosit, ești în imposibilitatea de a-ți duce la final sarcinile zilnice, sau nu dai randament maxim? Corpul tău îți cere pauze mult prea...

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 
Galerie Foto Perioada menopauzei este una adesea mai complicată, de aceea e bine să adoptăm din timp un stil de viață cât mai sănătos, astfel încât să reușim să ne adaptăm cât mai bine. În mod normal, menopauza apare...

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, joi, autorizarea vaccinului anti COVD-19 produse de Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani de către Comisia Europeană. Președintele...

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață
Galerie Foto În ziua de azi, oamenii moderni sunt stresați, unii suferă de depresie și anxietate și tind să aibă probleme de somn. Conform statisticilor, aproape jumătate din oamenii din SUA au probleme cu somnul și...

Botox versus Acid Hialuronic

Botox versus Acid Hialuronic
Cu toate că tratamentele cu botox și acid hialuronic sunt din ce în ce mai frecvente, multora nu le este foarte clar care este diferența între cele două substanțe Am întrebat medicii specialiști în chirurgie...

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării
Miocarditadezvoltată în urma infecției cu COVID-19 este mai frecventă decât după administrarea vaccinurilor, precizează Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV. "Ceea ce vom face în perioada următoare...

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor
Comisia Europeană ar putea aproba, vineri, administrarea vaccinului Pfizer pentru copiii între 5 și 11 ani, a spus Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților pr...

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 
Galerie Foto Comisia Europeană a aprobat recent folosirea drept hrană a unui anumit tip de lăcuste și este a doua decizie de acest fel luată anul acesta. Se întâmplă pentru că odată cu creșterea spectaculoasă a populație...

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajung în spitale

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajung în spitale
Ministerul Sănătății a anunțat luni că a distribuit, în weekend, un număr de 1470 flacoane de Tocilizumab de 400 mg. Medicamentele au fost ridicate de direcțiile de sănătate publică de la Unifarm în...
Serviciul de email marketing furnizat de