Vedeta echipei SV-Eintracht Trier, care activeaza in cea de-a doua liga germana, este mijlocasul roman Catalin Racanel, care nu a evoluat niciodata pentru o echipa de seniori din Romania.
In anii â80, Marcel Raducanu a deschis drumul jucatorilor romani in campionatul Germaniei. Fugit din Romania din cauza sistemului comunist, acesta a deschis si drumul altor jucatori care au ajuns in Bundesliga dupa 1990.Joaca in liga a doua
O data cu trecerea timpului si ratarile inregistrate de echipa nationala a Romaniei in campaniile de calificare la turneele finale, jucatorii nostri au disparut din Bundesliga. In clipa de fata, in Germania, romanii nu isi mai gasesc loc decat in liga a doua. Laurentiu Reghecampf si Adrian Iordache la Energie Cottbus, plus Catalin Racanel la Trier, acestia sunt jucatorii care reprezinta fotbalul romanesc in Germania. Daca primii doi sunt nume cunoscute in Romania, cei doi evoluand la Steaua si FC Arges, Racanel este aproape un anonim.
A ramas la rude
Catalin Racanel s-a nascut pe 23 septembrie 1976 la Bucuresti. El a ajuns sa joace in Germania fara sa imbrace nici macar un minut tricoul unei echipe din Divizia A. "In 1990, cand aveam 15 ani si jucam la Viitorul Bucuresti, am plecat cu autocarul intrun turneu in Franta. Pe drumul de intoarcere in tara am trecut prin orasul Saarbr.cken, unde locuiau unchiul si matusa mea, Petre si Adela Racanel. Mi-au spus sa raman la ei intr-o vacanta de doua saptamani, care s-a prelungit pana acum. M-au convins ca e mai bine pentru mine sa raman in Germania. Mi-a fost foarte greu la inceput, mai ales ca parintii mei nu au fost de acord ca eu sa raman aici", povesteste Racanel.
Primii pasi
Atunci cand a hotarat sa ramana in Germania, mijlocasul stanga de acum al lui Trier nu se mai gandea la fotbal. "Eu imi cautam de munca ca sa fac bani si sa le trimit parintilor in tara, sa le arat ca sunt bine. Eram insa prea mic pentru a-mi gasi un serviciu. Eram indragostit in continuare de fotbal, asa ca mi-am incercat norocul la o echipa de juniori din Saarbr.cken. Antrenorul m-a placut de la primul antrenament si m-a oprit in lot", isi descrie romanul primii pasi in fotbalul german.
A evoluat si in Bundesliga
In 1994, Catalin Racanel s-a transferat la Borussia Neunkirchen, formatie din Regionalliga (divizia a treia), unde a evoluat pana in 1998, cand a plecat la Elvesberg, tot din liga a treia. Aici nu a ramas decat un singur an, in 1999 ajungand la Trier. Romanul a rupt gura targului in vara anului 2001, cand a facut pasul spre prima divizie, in Bundesliga, transferandu-se la FC St. Pauli.
Ghinionul lui Catalin a fost ca a ajuns la echipa intr-un moment nepotrivit, formatia din Hamburg trecand printr-o grava criza financiara, ajungand in numai doua sezoane in Regionalliga. "Cat am fost la Saint Pauli am jucat foarte putin din cauza unei accidentari", spune Racanel, care in vara anului trecut s-a reintors la Trier, formatie care intre timp a promovat in liga a doua germana. Aici, romanul care evolueaza pe postul de mijlocas stanga a devenit om de baza al formatiei pregatite de Paul Linz.
Se lupta pentru supravietuire
Formatia lui Racanel, pentru
care a marcat in acest sezon
8 goluri, se lupta pentru
evitarea retrogradarii, aflandu-se pe locul 13, cu 26 de
puncte. "A fost foarte greu
cand am revenit la Trier.
Nemtii sunt foarte reci cu cei
noi, dar daca dai bine in minge
si iti vezi de treaba nu ai probleme.
Nu trebuie sa-ti stea
mintea la altceva decat la fotbal.
Cel german e diferit de
cel romanesc. Aici se joaca in
forta, pe cand in Romania
jucatorii sunt mai tehnici", a
concluzionat Racanel.
Un sfat: "Pariati pe Trier!"
In cele 5 etape scurse pana acum din returul celei de-a doua ligi germane, Eintracht Trier a obtinut 3 victorii, castigand lejer toate meciurile de pe teren propriu. "Nu suntem mare echipa. Din banii pe contract poti sa-ti cumperi casa si masina si iti mai ramane si ceva. Pe teren propriu ii rupem pe toti. I-am invins chiar si pe Cottbus, care au superechipa. Nu ne sta nimeni in cale. Daca calcam gresit acasa iese scandal mare. Avem nevoie de puncte ca de aer pentru a scapa de retrogradare. Ii sfatuiesc pe toti cei care joaca la pariuri sa mizeze pe Trier la meciurile de pe teren propriu. In deplasare jucam mai slab, dar sper sa agatam ceva puncte", spune Racanel, care recunoaste ca nu ar refuza o oferta de la o echipa din Divizia A daca ar castiga la fel de bine ca in Germania.
Dorit de Energie Cottbus
Una dintre echipele care
ravnesc dupa serviciile lui
Catalin Racanel este
Energie Cottbus, formatie la
care evolueaza deja doi
romani, Laurentiu Reghecampf
si Adrian Iordache.
Trier si Energie s-au aflat
fata in fata in prima etapa a
returului, disputata pe 1 februarie.
Formatia lui Racanel
s-a impus atunci cu 2-0,
romanul trecandu-si numele
pe lista marcatorilor. Impresionati de prestatia mijlocasului, conducatorii lui Cottbus
si-au anuntat intentia
de a-l transfera la finalul
sezonului. "Loveste foarte
bine mingea cu piciorul
stang. Este foarte periculos
atunci cand are posesie. Am
avut viata grea in meciul cu
Trier. A jucat chiar pe partea
mea", il descrie Reghecampf
pe conationalul sau
de la Trier, care a fost titular
si in partida castigata luni
seara in fata lui Lubeck,
scor 4-2.
"Sunt roman si voi ramane asa"
- Jurnalul National:
Cataline, regreti ca nu
ai avut ocazia sa joci la
o echipa din Divizia A?
Catalin Racanel: Bineinteles. Atunci cand traiam in Romania imi doream sa joc la Universitatea Craiova si poate pana la urma visul mi se va implini. Cand eram mic ma uitam la meciurile lor si plangeam cand pierdeau. Nu intelegeam cum o echipa cu Balaci, Stefanescu, Silviu Lung, Camataru sau Ticleanu putea sa ia bataie.
- De-a lungul timpului,
la echipa nationala
a Romaniei au evoluat
mai multi jucatori
proveniti din ligiile
inferioare din Europa.
Crezi ca ai vreo sansa
sa joci sub tricolor?
Visul fiecarui roman este sa-i cante imnul. Orice fotbalist isi doreste sa ajunga sa poarte tricoul echipei nationale. M-as bucura daca Anghel Iordanescu m-ar selectiona, dar deocamdata nu ma gandesc decat sa scap cu Eintracht Trier de retrogradare. Nu ma gandesc nici macar sa plec la alta echipa, desi oferte exista.
- Vasile Miriuta a
ajuns sa joace in
nationala Ungariei.
Daca ti s-ar propune
sa alegi sa joci pentru
alta tara, ai accepta?
N-as face asa ceva pentru ca in inima sunt roman si cred ca oriunde in lume esti plecat nu trebuie sa uiti de unde vii. Tocmai din acest motiv nu am acceptat pana acum cetatenia germana, chiar daca s-a ivit posibilitatea sa o obtin. Sunt roman si voi ramane in inima mereu asa.
- Cum e sa joci pentru
Saint Pauli, zona
renumita pentru prostituatele
din Hamburg?
(rade) Clubul se afla in cartierul locuit de prostituate, dar ele nu au nimic in comun cu fotbalul.
- Dar nu va faceau
nici o reducere?
Reducere? Nu cred ca fac ele asa ceva. Oricum, intreaba pe altcineva daca vrei sa afli ce pret au, ca eu nu le-am tras niciodata la poarta.
( SORIN ANGHEL )