
Dacă Simion s-a făcut remarcat la lucrările Camerei Deputaților mai mult prin tot felul de interpelări și cereri de luări de cuvânt, cu ocazia dezbaterii și votării unor proiecte de lege, Victor Ponta a vorbit o singură dată de la tribuna Parlamentului, în mai mult de trei luni. Iar asta s-a întâmplat la depunerea jurământului. Ponta și-a trecut, în caseta de deputat, și un proiect de lege inițiat, dar care îi aparține fostei sale colege Natalia Intotero. Simion și-a trecut, de asemenea, trei proiecte, inițiate, însă, de alți colegi parlamentari.
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, se autoprezintă drept urmașul lui Călin Georgescu la acest scrutin, cu toate că fostul candidat independent nu l-a anunțat ca atare. De la mijlocul lunii decembrie, când și-a preluat al doilea mandat de deputat, George Simion a luat cuvântul de 25 de ori, în cadrul a 13 ședințe, între 20 decembrie 2024 și 24 martie 2025.
Liderul AUR a folosit aceste prilejuri pentru a se certa cu Raluca Turcan în ședința Camerei Deputaților din data de 3 martie sau pentru a ține un discurs cu prilejul depunerii moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, în ședința din 28 februarie. De asemenea, la 26 februarie, Simion a luat cuvântul pentru explicarea votului pe marginea unui proiect de lege privind aderarea Administrației Naționale a Penitenciarelor la Administrația Internațională a Instituțiilor Corecționale.
George Simion a mai vorbit și în 25 februarie, când s-a dat citire, în primă lectură, textului moțiunii de cenzură, precum și în ședințele Camerei Deputaților din 20, 21 și 23 decembrie 2024, precum și în cele din 2, 5, 10 și 12 februarie 2025.
Puzderie de întrebări și interpelări adresate
Deși valoarea de întrebuințare a acestei activități este practice nulă, Simion a perseverat, în această legislatură, și la capitolul întrebărilor și interpelărilor. Liderul AUR a avut 19 astfel de demersuri, potrivit casetei sale de parlamentar, publicată pe site-ul Camerei Deputaților.
A cerut clarificări despre situația importurilor și exporturilor de lapte ale României, a întrebat de ce România este singurul stat rămas acționar pe „ruina Krivoi Rog” și a avut o interpelare cu privire la faptul că au trecut zece ani de la tragedia de la Colectiv și că nu există „nicio secție pentru mari arși”.
O întrebare adresată la caseta parlamentară este dacă „există un plan de reconversie profesională, pe banii statului, pentru ca profesorii să nu rămână fără catedre, după aplicarea noilor planuri cadru”. A pus întrebări despre „situația burselor tehnologice”, despre „situația tabletelor și laptopurilor achiziționate în timpul pandemiei”, despre „majorarea salariilor cadrelor didactice”, dar a cerut și clarificări în legătură cu „aplicarea unitară a OUG 106/2024 care prevede posibilitatea continuării acordării de servicii medicale în centrele de pediatrie pentru pacienții cu boli rare și după vârsta de 18 ani, până la 21 de ani”.

Și-a asumat legile colegilor
În aceeași perioadă, George Simion și-a trecut în dreptul său trei proiecte de lege pe care le-ar fi inițiat. Primul este, de fapt, un proiect de hotărâre pentru modificarea Regulamentului Camerei Deputaților, proiect care, în realitatea, este inițiat de deputatul AUR Mihai Enache.
Al doilea este un proiect de lege pentru instituirea anului 2025 ca „Anul Cultural Mihai Eminescu”. Acest proiect, care a fost adoptat de Senat la data de 17 martie, este inițiat de deputata PSD Natalia Intotero, ministrul Familiei. Iar cel de-al treilea proiect de lege asumat de George Simion este o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 198/2003, privind învățământul preuniversitar. Simion doar a semnat în tabelul cu susținători, legea fiind inițiată de către senatorul AUR Virgiliu George Vlăescu.
În primul său mandat de deputat, din 2020-2024, George Simion a luat cuvântul de 647 de ori în 252 de ședințe. A depus o declarație politică și susține că a inițiat 214 proiecte de lege, din care 7 au devenit legi promulgate. În realitate, toate aceste proiecte au fost redactate de alți colegi parlamentari.
„Independentul” Ponta, activitate aproape inexistentă la Camera Deputaților
Victor Ponta, al doilea deputat candidat la prezidențiale, se află la al cincilea mandat neconsecutiv de parlamentar, ales, în 1 decembrie 2024, pe listele PSD. În această legislatură, Ponta a luat cuvântul o singură dată, și anume în 21 decembrie 2024, cu ocazia depunerii jurământului.
Ca și Simion, Victor Ponta susține că este inițiatorul unui proiect de lege, dar este vorba despre același proiect scris de fosta sa colegă de partid, Natalia Intotero, pentru instituirea anului 2025 drept „Anul Cultural Mihai Eminescu”.
Această activitate contrastează cu cea din mandatele precedente. Spre exemplu, în mandatul 2004-2008, Ponta a luat cuvântul de 315 ori, a inițiat 26 de proiecte de lege, din care 6 au devenit legi promulgate, și a inițiat nouă moțiuni. În al doilea mandat de deputat, între 2008 și 2012, Victor Ponta a luat cuvântul de 45 de ori, a inițiat 23 de proiecte de lege, din care 5 promulgate, și 12 moțiuni.
În mandatul 2012-2016, din care o mare parte a ocupat și funcția de prim-ministru, a luat cuvântul de 37 de ori, a inițiat patru proiecte de lege, toate promulgate, dar și două moțiuni. Iar în mandatul 2016-2020, Victor Ponta a luat cuvântul de 77 de ori, a inițiat 41 de proiecte legislative, din care doar 10 au devenit legi promulgate, a avut patru întrebări și interpelări, precum și trei moțiuni.
Deși a fost exclus din PSD, ca urmare a depunerii candidaturii la alegerile prezidențiale din luna mai a anului 2025, Victor Ponta figurează, încă, drept deputat PSD, membru al Grupului Parlamentar al PSD din Camera Deputaților. Singurul lucru modificat este că nu mai deține funcția de președinte al Comisiei pentru Politică Economică, Reformă și Privatizare.
De remarcat este că, în toate mandatele din 2004 până în 2020, Ponta a fost ales ca deputat de Gorj. La 1 decembrie 2024, după o pauză de patru ani, s-a reales deputat, dar în circumscripția Dâmbovița. La Gorj, au fost aleși, la finalul anului trecut, doi deputați PSD. Este vorba despre Mihai Weber și despre Claudiu Manta.