x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie 11 sfaturi despre cum se pot proteja elevii și profesorii în școli

11 sfaturi despre cum se pot proteja elevii și profesorii în școli

06 Feb 2021   •   21:00
11 sfaturi despre cum se pot proteja elevii și profesorii în școli

Elevii și profesorii se pot proteja eficient împotriva virusului SARS-CoV-2, după redeschiderea școlilor. Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, oferă șapte sfaturi pentru profesori și patru sfaturi pentru elevi. 

Recomandări pentru profesori

1. Dacă aveți o boală cronică sau o comorbidiate, care vă expune riscului de simptome severe sau chiar deces în caz de COVID -19, luați în calcul în mod foarte serios să rămâneți acasă, să vă continuați activitatea în sistem online, cu adeverință medicală.

2. Dimineața, înainte să plecați la lucru, dacă aveți simptome digestive sau respiratorii, anunțați școala, contactați medicul de familie sau chiar sunați la 112 dacă simptomele sunt severe.

3. Purtați masca în permanență, de la ieșirea din casă și până în momentul în care vă întoarceți din nou acasă. Guvernul ar trebui să ofere măști gratuite pentru toți profesorii și elevii, astfel încât să fie un proces educațional decent. Faptul că nu oferă aceste măști mi se pare o injustiție și o inechitate cumplită. Optim ar fi să vă schimbați masca la o oră sau două, astfel încât să-și păstreze integritatea în caz că se umezește și să purtați două măști, din cauza noii tulpini. Optim, complet nerealist.

4. În permanență, pe parcursul zilei, trebuie păstrată o distanță de un metru, un metru jumătate față de toate persoanele din jur, astfel încât să reduceți riscul de infecție.

5. Asigurați-vă că spațiile sunt cât de bine ventilate posibil. Deschideți geamul cât de mult se poate și mențineți-l deschis cât mai mult, ținând cont de temperatura de afară.

6. Pe parcusul zilei, atunci când ieșiți cu colegii la fumat și mâncat, păstrați distanța față de ei. Mâncatul și fumatul devin activități solitare pentru că se formează nori de aerosoli și riscați să infectați sau să vă infectați.

7. Vaccinați-vă cât de repede se poate. Da, știu platforma e blocată, dar atât cât de repede este posibil vaccinați-vă ca să vă ofere protecție.

Reguli pentru elevi

1. Asigurați-vă că pe tot parcursul zilei copiii poartă corect masca, atât peste nas, cât și peste gură.

2.  Asigurați-vă că în clasă copiii stau distanțați unii de alții, la minimum un metru. Aici aș spune că atât cât este posibil, dar în condițiile în care stau unii lângă alții, riscul de infectare este mare. Asigurați-vă, cât este uman posibil, că sunt spații alocate.

3. Asigurați-vă că, în timpul pauzelor, copiii poartă mască și nu se aglomerează unii peste alții.

4. Asigurați-vă în permanență că sunteți atenți la ei. Dacă vedeți un copil tușind sau că nu se simte bine, instant scoateți-l din clasă, izolați-l, anunțați părinții și porniți procedura de protocol în caz de suspiciune. Stați în siguranță.

×
Subiecte în articol: şcoli sfaturi protectie scoli