x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ce cunoștințe sunt necesare pentru un elev din învățământul primar?

Ce cunoștințe sunt necesare pentru un elev din învățământul primar?

26 Aug 2021   •   10:57

 

Sursă foto: Shutterstock.com

Cel mic este elev în clasele primare, sau urmează să înceapă clasa I, iar tu ai mai multe emoții pentru acesta decât are el însuși? În definitiv, i se întâmplă oricărui părinte. Copilul urmează să schimbe colectivul, să cunoască colegi noi, să asculte de învățător și să înceapă să acumuleze cunoștințe care-i vor folosi mai departe la școală și în viață. În cazul în care ești curios ce urmează să învețe în timpul învățământului primar, iată care sunt cunoștințele necesare pentru un elev în clasele I-IV.

Cunoștințele necesare la limba și literatura română

Limba și literatura română este disciplina de bază care asigură, înainte de toate, integrarea socială a celui mic și succesul său școlar. În mare, cel mic trebuie să fie capabil să înțeleagă după auz, să vorbească, să citească și să scrie. Acesta trebuie să cunoască regulile de bază ale gramaticii limbii române, să citească și să își dezvolte vorbirea coerent și să poată lectura texte literare. Interacțiunea și corelarea elementelor de construcție a comunicării (unități fonologice, lexicale și gramaticale), echivalența proceselor ce definesc exprimarea orală și a celor care definesc exprimarea scrisă, înțelegerea și interpretarea textului literar și nonliterar sunt competențele pe care copilul le dobândește studiind această materie. 

Cunoștințe necesare la matematică

La matematică, școlarul învață să identifice și să utilizeze conceptele matematice în situații diverse, să aplice operațiile aritmetice și proprietățile acestora în contexte variate, să rezolve și să formuleze probleme, utilizând cunoștințele achiziționate, să exploreze situații-problemă reale sau imaginare, integrând cunoștințele sale matematice și pe cele din alte domenii. 

Spre exemplu, la finalul clasei a III-a, cel mic trebuie să știe compunerea numerelor și descompunerea zecimală a lor, adunarea și scăderea deduse din descompunerea zecimală, trebuie să cunoască înmulțirea și împărțirea orală și în scris, să realizeze exerciții de 2-3 operații diferite, cu și fără paranteze, să afle numere necunoscute în exerciții, să continue succesiunile de numere asociate după o regulă simplă, să rezolve și să formuleze probleme referitoare la mărimi și măsuri. În cazul în care vrei să îi examinezi cunoștințele dobândite, poți să-i dai să facă teste de matematică pentru clasa a III-a.

Cunoștințele necesare la științe

La științe, cel mic învață concepte științifice despre natură (diversitatea corpurilor terestre), despre spațiu (atât în univers, cât și pe Terra), despre mișcare (schimbarea locurilor ocupate de corpuri, desfășurarea proceselor, a fenomenelor din natură, a evenimentelor în societate), despre timp (ca durată a mișcării corpurilor terestre și cerești), despre viață (relaționarea dintre lumea vie, nevie și societate) și despre protecția mediului înconjurător. Un elev trebuie să cunoască legile naturii, precum poziția și mișcarea Terrei (de revoluție și de rotație) în Sistemul Solar și importanța Soarelui pentru viața de pe Terra ca sursă de energie naturală.

Cunoștințele necesare la istorie

La istorie, cel mic învață despre rolul și semnificația resurselor istorice în procesul de cercetare, învață să însușească metodele de investigație istorică (colectarea, selectarea, sistematizarea, analiza, comparația, evaluarea) și să răspundă corect la întrebările despre trecut. Acesta înțelege mai bine locul și rolul ideilor, artei, credințelor, modului de viață a poporului român în comparație cu alte popoare ale lumii. La finalul claselor primare, acesta trebuie să înțeleagă și să utilizeze adecvat limbajul de specialitate, să înțeleagă timpul și spațiul istoric, să cunoască și să interpreteze sursele istorice și să descrie situații, fapte și procese istorice.

Fie că învață la științe, la istorie, la matematică sau la limba și literatura română, tu poți fi alături de cel mic la fiecare pas, astfel încât să îi ajuți tranziția în învățământul primar. Noile responsabilități pot fi copleșitoare pentru acesta, la început, dar cu puțin ajutor acasă, cu un spațiu special amenajat în care să își facă temele, cu multă înțelegere și răbdare, sigur se va dovedi un elev bun.

×