x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Elevii intră în prima vacanță din acest an școlar. Principalele schimbări din învățământul preuniversitar

Elevii intră în prima vacanță din acest an școlar. Principalele schimbări din învățământul preuniversitar

12 Oct 2022   •   10:07
Elevii intră în prima vacanță din acest an școlar. Principalele schimbări din învățământul preuniversitar

Prima vacanță din acest an școlar este programată în ultima săptămână din luna octombrie. De zilele libere beneficiază toți copiii din învățământul preuniversitar.

Vacanța va avea loc în perioada 22-30 octombrie 2022.

Noua structură a anului școlar prevede 5 module și 5 vacanțe pentru toți elevii, cu excepția vacanței din luna februarie 2023, care va fi organizată de inspectoratele școlare județene, scrie antena3

Organizarea anului școlar 2022/2023

  • Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;  
    • vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;  
  • Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;  
    • vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;  
  • Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;  
    • vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6 – 26 februarie 2023;  
  • Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;  
    • vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;  
  • Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;  
    • vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.  

Excepții

  • la clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, durata anului școlar este de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la  2 iunie 2023; 
  • la clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la 9 iunie 2023; 
  • la clasele din învățământul liceal, secția tehnologică, cu excepția anumitor clase, la clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la 23 iunie 2023; 
  • la clasele din învățământul postliceal, calificări din domeniul sănătate și asistență pedagogică, durata cursurilor este stabilită prin planurile-cadru de învățământ. 

Programul „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară între27 februarie - 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri. 

La clasele din învățământul liceal, filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică”. 

Noutăți

Elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, profesorii vor încheia câte o singură medie pe an la fiecare disciplină, iar părinții nu pot strânge bani pentru atenții destinate profesorilor.   

Teze

Tezele nu mai sunt obligatorii, dar rămân la latitudinea profesorilor. Notele vor fi puse de profesor în funcție de numărul de ore alocat săptămânal fiecărei disciplinei.  

Media anuală

Profesorii vor decide câte note acordă elevului, în funcție de numărul de ore prevăzut în planul cadru, pe regula minimum N+3 note, unde N este numărul de ore alocat pe săptămâna disciplinei în planul-cadru. Va fi încheiată o singură medie anuală.

Media aritmetică a notelor se rotunjește la cel mai apropiat număr întreg. La diferența de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului. 

Profesorii de liceu nu au fost formați pentru a putea preda pe formarea de competențe și nu pe deprinderea de cunoștințe. Proiectul CRED se adresează doar cadrelor didactice din învățământul primar și gimnazial.  

Copii sănătoși

Părinții sau reprezentanții legali ai elevului au obligația de a trimite copilul în colectivitate numai dacă nu prezintă simptome specifice unei afecțiuni infecțioase, respectgiv febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree.  

Elevii din clasa a IX-a

Transferul elevilor de clasa a IX-a se va putea face în timpul anului școlar, în vacanțele școlare, doar în situații medicale deosebite, pe baza avizului comisiei medicale judeţene/a municipiului Bucureşti sau a documentelor medicale justificative. Aceștia se pot transfera doar dacă media de admitere este cel puţin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul.

În fiecare școală va fi înființată o comisie pentru mentorat didactic și formare în cariera profesională, cu caracter permanent.

×
Subiecte în articol: vacanta