x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie "Micul Pitagora". Un elev român, pe cale să devină cel mai premiat român din istorie

"Micul Pitagora". Un elev român, pe cale să devină cel mai premiat român din istorie

de Redacția Jurnalul    |    05 Mar 2024   •   10:15
"Micul Pitagora". Un elev român, pe cale să devină cel mai premiat român din istorie

Un elev român câștigă în fiecare an toate medaliile de aur la olimpiadele naționale și internaționale de matermatică, motiv pentru care a fost supranumit "Micul Pitagora".

Dacă urcă pe podium şi anul acesta la olimpiadă, David Anghel va fi cel mai premiat român din istorie şi va ajunge foarte sus în topul mondial. El este în clasa a XII-a şi a început să-i placă matematica în clasa a III-a. 

"Anul trecut am câştigat, practic, tot ce puteam câştiga, concursuri unde mi-am reprezentat ţara, am câştigat Romanian Masters of Mathematics, cel mai greu concurs internaţional de matematică", a spus David Andrei Anghel. 

El a fost singurul care a ştiut să rezolve cea mai grea problemă de matematică. Niciun român nu a mai reuşit asta din 1997. David a scris 10 pagini și a speriat profesorii de cât de lungă îi era lucrarea.

David spune că fiecare medalie câştigată l-a ambiţionat să muncească mai mult ca să ajungă pe podium.

"Ce matematică fac eu la olimpiadă nu e ca la şcoală, efectiv calcul, formule, chestii de genul ăsta. Trebuie să vii cu idei, să inovezi, să faci nişte rezolvări creative. Şi cel mai mult îmi place când chiar rezolv o problemă frumoasă", a povestit acesta. 

Se poate şi fără meditaţii, dacă eşti ghidat de profesorii potriviţi. 

"Urmărim pe site-urile Ministerului rezultatele la olimpiadele naţionale. În cazul lui David, ştiam că este un elev foarte bun, am sunat-o pe mama lui şi i-am zis: "Nu vreţi să îl aduceţi la noi? O să facă multe ore de matematică, este un elev genial, briliant şi cu siguranţă că aici o să fie mediul extraordinar de bun pentru el", a declarat Alina Farcaş, PR and Admissions la liceul olimpicilor din Capitală.

Universităţile din străinătate se bat pentru el. 

"Noi am vrea să rămână dar este foarte adevarat că, fiind o carte de vizită pentru străinătate, majoritatea universităţilor ne caută. Cel mai mult America, Harvard, MIT, dar şi Cambridge, Oxford", a declarat Alina Farcaş, PR and Admissions. "

MIT sau Harvard. Cel mai probabil aş vrea să fac ceva legat de matematică, poate economie sau business", spus David Anghel.

Tânărul matematician s-a înscris în campania "100 de tineri pentru dezvoltarea României", lansată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, unde își folosește talentul și pasiunea pentru matematică pentru a inspira și motiva generațiile viitoare, potrivit observatornews.ro.

×