Industria aeronautică promite reducerea cu 50% a emisiilor de carbon până în 2050. China se angajează să ia în propria ogradă măsuri ambiţioase pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, iar 42 de state insulare îşi cer dreptul la supravieţuire. Acestea sunt doar câteva dintre temele de dezbatere la summitul ONU dedicat schimbărilor climatice.
La reuniunea începută ieri iau parte 100 de preşedinţi şi premieri al căror scop declarat este să impulsioneze negocierile internaţionale pe tema schimbărilor climatice.
MESAJUL CELOR 42 DE INSULE
Un semnal că situaţia este extrem de gravă şi cere acţiune imediată este mesajul transmis de cele 42 de mici state insulare de pe planetă. Creşterea nivelului oceanelor, unul dintre efectele fenomenului de încălzire climatică, le transformă în victime sigure. Prin urmare, Alianţa Micilor State Insulare (AOSIS) îşi cere la New York dreptul la supravieţuire.
CAMPIONII POLUĂRII
Contextul dezbaterii este dificil, notează AFP, întrucât peste două luni este programată la Copenhaga o conferinţă pentru încheierea unui acord pentru reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră, iar numeroşi oficiali din statele participante nu îşi pun mari speranţe că se va ajunge la o înţelegere de pe urma căreia toată lumea să aibă de câştigat. Ţările industrializate şi cele în curs de dezvoltare văd diferit modalităţile de a combate fenomenul încălzirii globale. De exemplu, Statele Unite bat pasul pe loc în procesul de adoptare a unui proiect de lege pentru climă şi energie. Motivul - mari ţări emergente precum China şi India nu iau măsuri în acest sens. Această stare de fapt s-ar putea schimba, potrivit preşedintelui chinez Hu Jintao, care s-a declarat pregătit să anunţe măsuri ambiţioase ce vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în ţara sa. Potrivit AFP, câteva dintre măsurile anunţate de Jintao sunt utilizarea judicioasă a energiei în sectorul industriei, al construcţiei şi transportului şi o mai mare atenţie acordată energiilor reutilizabile. China şi SUA sunt responsabile pentru peste 40% din emisiile de dioxid de carbon din lume.
O altă veste bună vine din partea industriei aeronautice mondiale, care promite că va reduce cu până la 50% emisiile de dioxid de carbon şi fizează drept termen anul 2050. Directorul general al British Airways va prezenta la reuniunea ONU acordul asupra căruia au convenit companiile aeriene şi aeroporturile, relatează cotidianul britanic The Guardian.
Citește pe Antena3.ro