x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 114 zile prizonier: Alan Johnston eliberat

114 zile prizonier: Alan Johnston eliberat

de Delia Zahareanu    |    05 Iul 2007   •   00:00
114 zile prizonier: Alan Johnston eliberat
Sursa foto: JACK GUEZ/

După ce a fost răpit in martie in Făşia Gaza, jurnalistul BBC Alan Johnston a trecut prin trei luni de coşmar, fără lumina soarelui şi ameninţat cu moartea. El a fost eliberat ieri prin mijlocirea Hamas.

După ce a fost răpit in martie in Făşia Gaza, jurnalistul BBC Alan Johnston a trecut prin trei luni de coşmar, fără lumina soarelui şi ameninţat cu moartea. El a fost eliberat ieri prin mijlocirea Hamas.

Johnston a mărturisit, odată ajuns intre colegii săi: "Ultimele 16 săptămăni au fost desigur tot ce vă puteţi imagina mai rău in viaţa mea, ca şi cănd aş fi fost ingropat de viu, cu totul indepărtat din lume", relatează BBC, care i-a dedicat de altfel ieri timpi speciali de antenă pe programul său tv, căt şi materiale detaliate pe site. Jurnalistul a fost răpit pe 12 martie, din Gaza, de către oameni inarmaţi şi mascaţi, care ulterior s-au identificat ca fiind membri ai grupării Ar-mata Islamului, o organizaţie teroristă activă in teritoriile palestiniene. Aceasta a cerut guvernelor Marii Britanii şi Iordaniei să elibereze prizonierii musulmani, oferind posibili-tatea de a-l elibera pe Johnston o dată ce revendicările ii vor fi satisfăcute, relatează AFP.

HAMAS. Intermediarul acestei eliberări este gruparea politică Hamas, după cum se arată intr-un material BBC. Johnston insuşi a declarat, de altfel, ieri că "răpitorii au părut foarte relaxaţi şi siguri pe operaţiunea lor pănă acum căteva săptămăni, cănd Hamas a preluat operaţiunea de securitate". In zorii zilei de ieri, Alan Johnston a fost predat oficialilor Hamas de către membrii Armatei lui Allah. Premierul Gordon Brown a apreciat că Hamas a avut un rol "crucial" in eliberarea jurnalistului BBC, dar imediat un purtător de cuvănt al primului ministru a declarat că nu vor fi schimbări in orientările de politică ce privesc gruparea militară Hamas, care domină acum Făşia Gaza, relatează BBC. Părinţii lui Alan au declarat ieri intr-o conferinţă de presă in cursul dimineţii că sunt "copleşiţi de bucurie", după 114 zile de "coşmar continuu", timp in care jurnalistul britanic a fost ţinut in detenţie şi uneori şi maltratat de către răpitori.

×
Subiecte în articol: externe hamas johnston