x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 3.000 de moscoviti au protestat fata de reforma pensiilor

3.000 de moscoviti au protestat fata de reforma pensiilor

22 Sep 2018   •   18:00
3.000 de moscoviti au protestat fata de reforma pensiilor

Aproximativ 3.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Moscova împotriva proiectului nepopular al guvernului de a majora vârsta de pensionare, care provoacă o nemulţumire neobişnuită în Rusia. Participanţii au defilat pe un mare bulevard din centrul capitalei Rusiei, afişând pancarte cu efigia unor membri ai partidului la putere, Rusia Unită, printre care premierul Dmitri Medvedev, însoţite de sloganuri precum 'Inamic al poporului' sau 'Ruşine'. 

 

"Aproximativ 3.000 de persoane au participat" la manifestaţie, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus de Interne, o estimare confirmată de un jurnalist al AFP. Permisă de autorităţi, manifestaţia a fost organizată la apelul Partidului Comunist rus. Opozantul Serghei Udalţov, din partea Frontului de Stânga, condamnat la 30 de zile de închisoare pentru că a ars portrete ale liderilor ruşi la o precedentă manifestaţie de la sfârşitul lunii iulie, a luat parte la defilare. 

Autorităţile ruse se confruntă de mai multe luni cu un val de nemulţumire din cauza proiectului guvernului de a majora vârsta de pensionare, rămasă neschimbată de aproape 90 de ani. Cota de popularitate a lui Vladimir Putin, care a avut grijă să se implice foarte puţin în această reformă, a scăzut totuşi, astfel că liderul de la Kremlin a anunţat la sfârşitul lui august o relaxare a proiectului. 

Vârsta de pensionare la femei, în prezent de 55 de ani, ar urma să fie majorată la 60 de ani (comparativ cu 63 de ani în propunerea iniţială), iar cea a bărbaţilor, la 65 de ani, comparativ cu 60 de ani în prezent. 

Duminica trecută, manifestaţii organizate la apelul opozantului Aleksei Navalnîi, care ispăşeşte în acest moment o pedeapsă de 30 de zile de închisoare pentru acţiuni de protest organizate în ianuarie, au adunat mii de persoane şi s-au soldat cu câteva sute de arestări. AGERPRES

×