x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 70 de ani de la Debarcarea din Normandia. Hollande: "Apreciez curajul acelor germani care au fost de fapt victime ale conducerii naziste"

70 de ani de la Debarcarea din Normandia. Hollande: "Apreciez curajul acelor germani care au fost de fapt victime ale conducerii naziste"

de Agerpres    |    06 Iun 2014   •   20:43
70 de ani de la Debarcarea din Normandia. Hollande: "Apreciez curajul acelor germani care au fost de fapt victime ale conducerii naziste"

Franţa nu va uita niciodată ceea ce datorează Statelor Unite ale Americii, a declarat vineri preşedintele francez Francois Hollande, la o ceremonie desfăşurată la cimitirul american din Colleville-sur-Mer, în Normandia, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări de la Debarcarea aliaţilor la 6 iunie 1944, relatează France Presse.

"Astăzi celebrăm o dată memorabilă în istoria noastră când cele două popoare s-au unit în luptă, aceea pentru libertate", a declarat Hollande în cadrul unei ceremonii comune cu preşedintele Barack Obama.

La rândul său, preşedintele american a apreciat vineri că plajele din Normandia în 1944 au fost "cap de pod al democraţiei" şi victoria aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial a "modelat securitatea şi bunăstarea" pentru viitor.

"Plaja din Omaha. Normandia. Acestea au fost cap de pod al democraţiei", a afirmat Obama, într-un discurs susţinut la cimitirul american Colleville, unde sunt îngropaţi aproximativ 10.000 de soldaţi americani. Cimitirul cu vedere la mare este teritoriu american.

Peste 2.000 de veterani, dar şi cei mai importanţi lideri ai lumii s-au adunat, azi, în Normandia pentru a lua parte la ceremoniile care marchează 70 de ani de la debarcare.

"Depinde de noi să avem acelaşi curaj, aceeaşi viziune şi determinare ca cei care au ajuns pe aceste plaje cu 70 de ani în urmă pentru a asigura pacea în lume", a declarat preşedintele Franţei, într-un alt discurs.

Hollande a adăugat că şi germanii au fost victime ale naziştilor.

"Vreau să apreciez şi curajul acelor germani care au fost de fapt victime ale conducerii naziste. Au fost mânaţi într-un război care nu era al lor. Astăzi omagiem toate victimele conducerii naziste", a spus Hollande, în aplauzele asistenţei.

La diferitele evenimente au mai participat premierul britanic David Cameron, cancelarul german Angela Merkel, precum şi familia regală britanică.

×