x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A fost găsit un oraș regal, pierdut de 2.000 de ani, în care oamenii se rugau la o zeiță a apei

A fost găsit un oraș regal, pierdut de 2.000 de ani, în care oamenii se rugau la o zeiță a apei

21 Iul 2022   •   11:40
A fost găsit un oraș regal, pierdut de 2.000 de ani, în care oamenii se rugau la o zeiță a apei
Sursa foto: Hepta

O echipă de oameni de știință crede că a găsit orașul pierdut Natounia, situat în Kurdistanul irakian modern și a cărui existență era cunoscută doar prin menționarea sa pe monedele antice, potrivit Sky News

Un oraș regal pierdut, în care credincioșii se rugau unei zeițe a apei în urmă cu 2.000 de ani și a cărui existență era cunoscută doar din monede antice, ar putea fi descoperit de oamenii de știință. Se știu foarte puține lucruri despre Natounia, despre care se crede că a făcut parte din Imperiul Part și că a fost unul dintre multele orașe din Orientul Mijlociu care s-au pierdut în antichitate.

Dar acum cercetătorii cred că știu unde se află, pe locul unei fortărețe antice din Kurdistanul modern, care a fost cercetată timp de un deceniu. Ipoteza intrigantă este rezultatul muncii unei echipe de arheologi condusă de Michael Brown, cercetător la Universitatea Heidelberg din Germania.

Potrivit cercetărilor lor, publicate în revista Antiquity, fortăreața montană Rabana-Merquly a fost cândva un centru regional important al Imperiului Part, o putere întinsă care acoperea părți din Iran și Mesopotamia în urmă cu aproximativ 2.000 de ani.

Situată pe flancurile Muntelui Piramagrun din Munții Zagros, așezarea avea fortificații de kilometri întregi, dar și două așezări mai mici. Din cauza poziției sale, cartografierea sitului a fost posibilă doar cu ajutorul dronelor. Mai multe campanii de săpături au fost efectuate între 2009 și 2022, permițând echipei internaționale de cercetători să studieze rămășițele arheologice de la fața locului.

O mare parte din cetate a fost uimitor de bine conservată și include structuri care sugerează o utilizare militară. De asemenea, a fost descoperit un complex de tip sanctuar, unde ploile abundente produceau o cascadă într-o structură monumentală de piatră, cu o scară sculptată în roca de bază.

Cercetătorii spun că sanctuarul sugerează o legătură cu zeița Anahita, care era venerată ca divinitate a „apelor". Mai mult, echipa de cercetători suspectează că Rabana-Merquly ar putea fi orașul regal pierdut al Natouniei.

Până acum, existența Natouniei de pe Kapros, sau alternativ ca Natounissarokerta, fusese dovedită doar cu ajutorul a șapte monede de bronz datând din secolul I î.Hr. Potrivit unei interpretări științifice, toponimul Natounissarokerta este compus din numele regal Natounissar, fondatorul dinastiei regale Adiabene, și cuvântul part pentru șanț sau fortificație.

„Această descriere s-ar putea aplica la Rabana-Merquly", susține Brown.

Studiul de la Rabana-Merquly face parte dintr-o investigație mai amplă a așezărilor și a societății parte din zona muntoasă Zagros, de ambele părți ale graniței dintre Iran și Irak.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: oras pierdut