x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Abu Abbas a murit in inchisoare

Abu Abbas a murit in inchisoare

11 Mar 2004   •   00:00

Abu Abbas, "creierul" spectaculoasei luari de ostatici de la bordul pachebotului italian Achille Lauro, in 1985, a murit luni in Irak.

Abbas se afla in detentie intr-o inchisoare americana, de aproape un an, el fiind arestat la Bagdad, unde se refugiase, la 14 aprilie 2003, la o saptamana dupa caderea Bagdadului. Decesul lui Abbas a fost anuntat atat la Pentagon, cat si de catre Autoritatea Palestiniana, dar in maniere diferite.

"Martirul"

Pentru Washington, decesul liderului Frontului de Eliberare a Palestinei (FEP) este o "moarte naturala", in timp ce pentru palestinieni este o moarte suspecta.

Membrii miscarii sale ii acuza pe americani de "uciderea" lui Abbas, prin simplul fapt ca nu i-au mai furnizat de mai mult timp medicamentele de care avea nevoie, fiind cardiac.

De altfel, liderul palestinian Yasser Arafat si intreaga conducere palestiniana i-au adus ieri un omagiu lui Abbas, calificandu-l drept "martir".

Oaia neagra

Abbas se afla in colimatorul americanilor de acum 18 ani, pentru uciderea unui cetatean american, in timpul luarii de ostatici de la 7 octombrie 1985, cand un comandou al FEP a tinut ostatici, timp de trei zile, cei 450 de pasageri ai vasului de croaziera Achille Lauro, care naviga sub pavilion italian. Comandoul, format din patru persoane, a impuscat mortal un evreu american tetraplegic, al carui cadavru a fost aruncat in apele Mediteranei.

Tinta

Scopul actiunii teroriste era obtinerea eliberarii a 50 de palestinieni detinuti de Israel.

Ca urmare a acestui atac, in 1987, Abbas a fost condamnat in contumacie, de justitia italiana, la inchisoare pe viata.
( MARINA CONSTANTINOIU )

×
Subiecte în articol: externe abba