x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Accident - Sofia, zguduită de explozii în lanţ la un depozit militar

Accident - Sofia, zguduită de explozii în lanţ la un depozit militar

de Petio Petkov    |    04 Iul 2008   •   00:00
Accident - Sofia, zguduită de explozii în lanţ la un depozit militar

Puternice explozii au zguduit joi dimineaţa partea de est a capitalei bulgare, generînd panică în rîndul locuitorilor. Iniţial s-a crezut că are loc un cutremur sau că s-a întîmplat o avarie la combinatul siderurgic “Kremikovtzi”. Exploziile au continuat cu o intensitate mai mică în tot cursul zilei.

Puternice explozii au zguduit joi dimineaţa partea de est a capitalei bulgare, generînd panică în rîndul locuitorilor. Iniţial s-a crezut că are loc un cutremur sau că s-a întîmplat o avarie la combinatul siderurgic “Kremikovtzi”. Exploziile au continuat cu o intensitate mai mică în tot cursul zilei. Au fost inregistraţi numai trei răniţi. Mii de geamuri au fost sparte de suflul puternic al exploziilor.


TROTIL. Cu o întîrziere de aproape o oră, Ministerul Apărării a Anunţat că explodează muniţiile de la un depozit militar din zona cartierului Celopecene, situat în partea de est a oraşului. Aici se aflau 2.500 tone de muniţii vechi şi 15 tone de trotil. După ultimele reduceri de personal militar, paza a fost asigurată de o firmă privată. Se pare că incidentul a fost provocat de un incendiu. Cei trei gardieni care erau de serviciu au părăsit zona cu numai cîteva minute după prima explozie, fiind alarmaţi de un cîine ciobănesc german. Zona a fost izolată şi echipe ale apărării civile au încercat să evacueze locuitorii pe o rază de 6 kilometri. Cei mai mulţi însă au refuzat să-şi părăsească locuinţele. Pînă la urmă, aproximativ 1.700 de locuitori au fost evacuaţi, cu toate că numai vreo 200 erau în apropierea locului dezastrului, însă pe tot parcursul zilei exista pericolul producerii unor noi incendii şi al extinderii acestora. De asemenea, după ce un proiectil a căzut în perimetrul său, aeroportul din Sofia a fost închis, iar zborurile au fost redirecţionate spre Plovdiv. Un cutremur cu o intensitate de 3,2 grade pe scala Richter produs în primele ore ale după-amiezii a stîrnit din nou panica şi a scos mii de locuitori ai Sofiei în stradă şi în parcuri. Uniunea Democratică a Forţelor de Dreapta (UDF) i-a cerut ministrului pentru Situaţii de Urgenţă să demisioneze, din cauza modului defectuos în care a administrat criza provocată de incendiu,

×
Subiecte în articol: externe