x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acordul de la Istanbul privind exporturile de cereale din Ucraina. Condițiile autorităților de la Kiev

Acordul de la Istanbul privind exporturile de cereale din Ucraina. Condițiile autorităților de la Kiev

22 Iul 2022   •   15:48
Acordul de la Istanbul privind exporturile de cereale din Ucraina. Condițiile autorităților de la Kiev
Sursa foto: Unsplash.com

Ucraina vrea să semneze acordul de deblocare a exporturilor de cereale doar cu Turcia și ONU, excluzând Rusia. Autoritățile de la Moscova trebuie să semneze un acord separat, a anunțat un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, citat de AFP:

"Ucraina nu semnează niciun document cu Rusia. Noi semnăm un acord cu Turcia şi cu ONU şi ne asumăm angajamente faţă de acestea. Rusia semnează un acord similar cu Turcia şi ONU", a transmis Mihailo Podoleak pe Twitter, precizând că nu va fi acceptată nicio escortă a navelor ruse și nici prezența vreunui reprezentant al Moscovei în porturile ucrainene.

Oficialul ucrainean a precizat că va exista o "ripostă militară imediată" la orice "provocare" rusească după încheierea acordului.
"Toate inspecţiile navelor de transport vor fi efectuate de grupuri comune în apele Turciei, dacă va fi nevoie", a explicat acesta.

La  Istanbul se află ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, şi ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

Circa 25 de milioane de tone de cereale se află blocate în Ucraina din cauza războiului.

Negocierile pentru acest acord au fost dure și s-au desfășurat cu contribuția Turciei și ONU. Semnarea documentului va avea loc în jurul orei 13.30 GMT în Palatul Dolmabahce, în prezenţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Tratatul prevede asigurarea de coridoare maritime pentru transporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Cele două părți aflate în conflict, respectiv Rusia și Ucraina, se angajează să respecte neutralitatea acestor rute. Acordul ar trebui să fie în vigoare timp de patru luni pentru a asigura livrările de produse alimentare din Ucraina, urmând să fie prelungit automat. 

 

×
Subiecte în articol: Rusia ucraina turcia cereale marea neagră