x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Active rusești pentru finanțarea Ucrainei: G7 și aliații au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari

Active rusești pentru finanțarea Ucrainei: G7 și aliații au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari

de Redacția Jurnalul    |    26 Mai 2024   •   00:40
Active rusești pentru finanțarea Ucrainei: G7 și aliații au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari
Sursa foto: Hepta

G7 va explora modalități de utilizare a veniturilor viitoare provenite din activele rusești înghețate pentru a spori finanțarea pentru Ucraina devastată de război, au declarat sâmbătă șefii de finanțe din Grupul celor șapte democrații industriale, fără a oferi detalii despre cum se va proceda.

G7 și aliații săi au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele financiare rusești, cum ar fi principalele valute și obligațiuni guvernamentale, la scurt timp după ce Moscova și-a invadat vecinul în februarie 2022.

„Facem progrese în discuțiile noastre cu privire la posibilele căi de a avansa profiturile extraordinare provenite din activele suverane rusești imobilizate în beneficiul Ucrainei”, a transmis G7 la finalul unei reuniuni de două zile în nordul Italiei.

Finanțarea pentru Ucraina și satisfacerea forței de export în creștere a Chinei au fost principalele teme abordate în comentariile miniștrilor de finanțe în timpul reuniunii din orașul Stresa.

Statele Unite au făcut presiuni asupra partenerilor săi din G7 - Japonia, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Canada - pentru a susține un împrumut care ar putea oferi Kievului până la 50 de miliarde de dolari pe termen scurt.

Cu toate acestea, formularea prudentă a declarației, care nu conține cifre sau detalii, reflectă multe aspecte juridice și tehnice care trebuie să fie puse la punct înainte ca un astfel de împrumut să poată fi acordat, scrie Reuters.

Problema va fi acum discutată de liderii G7 la summitul din sudul Italiei de la mijlocul lunii iunie.

„Nu suntem încă pregătiți să găsim măsuri suplimentare și clare pentru a finanța Ucraina, dar acesta este acum un subiect de lucru”, a declarat presei ministrul german de finanțe, Christian Lindner.

Ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, a declarat că Moscova va da o ripostă dacă G7 își va duce amenințarea până la capăt. Guvernul său a preluat deja controlul asupra unor întreprinderi occidentale active în Rusia.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că un împrumut pentru Kiev este doar „principala opțiune” pe care liderii G7 o vor lua în considerare luna viitoare, dar nu a dorit „să scoată nimic de pe masă ca o posibilitate viitoare”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: active rusești g7 finanțare Ucraina