x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Adolescentul care a salvat sute de oameni oprind cu preţul vieţii un atentator sinucigaş, onorat de tot Pakistanul

Adolescentul care a salvat sute de oameni oprind cu preţul vieţii un atentator sinucigaş, onorat de tot Pakistanul

10 Ian 2014   •   19:20
Adolescentul care a salvat sute de oameni oprind cu preţul vieţii un atentator sinucigaş, onorat de tot Pakistanul

Un adolescent pakistanez care a murit încercând să împiedice un atentator sinucigaş să intre în şcoala la care învăţa a fost lăudat de premierul acestei ţări, Nawaz Sharif care îi va acorda postum o medalie pentru curaj, scrie BBC.

Aitzaz Hasan, de 15 ani, este considerat un erou în această ţară, după ce, lunea trecută, s-a luptat cu un bărbat care, îmbrăcat cu o vestă cu explozibili, a încercat să intre în şcoala sa şi să o arunce în aer. Aitzaz s-a aruncat asupra atentatorului, înainte ca acesta să intre în şcoală, ambii murind după ce explozibilul din vestă s-a declanşat.

"Actul de curaj al lui Aitzaz a salvat vieţile a sute de elevi. Este un exemplu strălucitor de altruism şi patriotism", se arată într-o declaraţie a premierului.

2.000 de elevi se aflau în şcoală, în momentul incidentului, considerându-se că dacă atentatorul ar fi intrat în clădire, ar fi putut ucide sute de persoane.

Aitzaz, alături de câţiva colegi, se aflau în afara şcolii, în momentul în care l-au văzut pe atentator. Adolescentul de 15 ani a decis atunci să-l oprească pe terorist, în ciuda sfaturilor colegilor săi.

"Le-a zis: "O să-l opresc. Vrea să intre în şcoală să-mi omoare prietenii". A vrut să-l prindă pe atentator, să-l oprească. Când a sărit pe el, bomba a explodat ucigându-l", a povestit vărul lui Aitzaz, Mudassar Hassan Bangish.

Acesta a adăugat că familia adolescentului încearcă să treacă peste durerea pierderii mândrindu-se cu faptul că este un martir.

"Este un shahid (martir). Un shahid al întregii naţiuni", a adăugat vărul acestuia.

Hangu, regiunea pakistaneză în care a trăit Aitzaz Hasan, se învecinează cu regiunile semi-autonome controlate de talibani. Pentru că locuitorii din Hangu sunt majoritari şiiţi, atentatele comise de simpatizanţii talibani (suniţi) sunt destul de frecvente. 

×