Presa europeană analizează modul în care s-a desfăşurat campania electorală în România şi rezultatele scrutinului europarlamentar, unele publicaţii remarcând victoriile obţinute de "personaje controversate".
Sub titlul "Elena Băsescu - de la fetiţa lui tata la eurodeputat", Agenţia France-Presse notează că fiica preşedintelui României a reuşit să câştige "pariul politic" prin obţinerea unui loc în Parlamentul European.
"Născută la Constanţa (...), Elena Băsescu a petrecut o tinereţe strălucită la Bucureşti, remarcându-se rapid la paradele de modă graţie siluetei şi figurii de păpuşă Barbie", scrie Agenţia France-Presse. "La acestea se adaugă ieşirile nocturne în cluburi din capitală şi traznăile sentimentale redate pe larg în presa română, care au transformat-o rapid într-o Paris Hilton a Carpaţilor".
"Şi cum pofta vine mâncând, fostul manechin vizează acum, nici mai mult, nici mai puţin, decât un post în Comisia de Buget Finanţe a Parlamentului European", notează AFP.
Agenţia DPA observă că ţările est-europene au ales să trimită "personaje colorate" în Parlamentul European.
"În pofida prezenţei reduse la urne, ţările central şi est-europene au reuşit să trimită personaje controversate la Bruxelles şi Strasbourg", scrie DPA, menţionând-i pe Elena Băsescu - "o Paris Hilton a Carpaţilor" - şi pe George Becali.
Ziarul The Independent laudă modul în care s-a derulat campania electorală în România, remarcând temele europene care au fost abordate. "Nu doar că a existat o demonstraţie admirabilă de pluralism la Bucureşti (...), dar au existat dezbateri pe probleme europene actuale referitoare la România. Una dintre teme a fost ce se poate face pentru românii care muncesc în străinătate, în condiţiile în care mulţi români care au mers la muncă în Spania şi Italia au rămas fără locuri de muncă", scrie editorialistul ziarului The Independent, Mary Dejevsky.
BBC News online redă declaraţiile liderului Partidului Independent din Ţara Galilor, Nigel Farage, care consideră că noile subvenţii europene vor fi atrase de "ţări mai sărace" precum România şi Bulgaria.
"În estul Europei, unde are loc al doilea scrutin europarlamentar, lumea pare a fi dezorientată. În ţările afectate grav de criza economică - Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, România şi Bulgaria - electoratul a încercat să sancţioneze partidele aflate la guvernare", observă Radio Free Europe / Radio Liberty.
Tabloidul The Sun este preocupat mai mult de situaţia internă din Marea Britanie, comparându-l pe premierul Gordon Brown, care refuză să demisioneze, cu Caligula şi Nicolae Ceauşescu.
"Caligula, Ceauşescu şi generalul Custer sunt doar câteva exemple de lideri pe care nu i-a dorit nimeni, dar care au rămas la putere şi au condus popoarele la dezastre", scrie The Sun.
"Cine poate uita figura lui Nicolae Ceauşescu când lumea a început să îl huiduie în timp ce rostea un discurs de la balcon? Se uita în jurul lui şi se întreba dacă nu cumva era Gordon Brown în spatele lui. Până la urmă, românii l-au împuşcat", reaminteşte The Sun.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro