x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ajutor de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova 

Ajutor de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova 

de Redacția Jurnalul    |    06 Mar 2023   •   17:15
Ajutor de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova 
Sursa foto: Hepta

Eurodeputratul Siegfried Mureșan anunță că Republica Moldova va primi 145 de milioane de euro: „Banii vor ajuta Moldova să-și acopere o parte din nevoile de finanțare în 2023, să asigure stabilitatea economică și să implementeze noi reforme în beneficiul oamenilor”.

„Ca raportor al Comisiei pentru bugete privind asistența macro-financiară de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, obiectivul meu este să aprobăm cât mai repede sprijinul financiar în Parlamentul European. Am fost desemnat raportor al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European privind avizul asupra asistenței macro-financiare în valoare de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, propusă de Comisia Europeană la sfârșitul lunii ianuarie. Ca raportor al Comisiei pentru bugete, obiectivul meu este să avizăm cât mai repede acest sprijin financiar astfel încât Comisia pentru comerț internațional - comisie decidentă pe acest dosar - să își voteze poziția până la finalul lunii aprilie, iar în luna mai să dăm votul final în plenul Parlamentului European”, anunță Siegfried Mureșan.

El afrimă că Republica Moldova „are nevoie cât mai curând de aceste fonduri pentru a depăși cu bine crizele cu care se confruntă”.

„Banii vor ajuta Moldova să-și acopere o parte din nevoile de finanțare în 2023, să asigure stabilitatea economică și să implementeze noi reforme în beneficiul oamenilor. Din cele 145 de milioane de euro propuse, 45 de milioane vor fi fonduri nerambursabile, iar alte 100 de milioane de euro vor fi credite în condiții foarte avantajoase. La fel ca până acum, noul sprijin financiar va fi condiționat de buna desfășurare a programului cu Fondul Monetar Internațional și de îndeplinirea anumitor obiective convenite de Republica Moldova și UE. Aceste condiții vor viza domenii-cheie precum întărirea guvernanței economice în Republica Moldova, dar și lupta împotriva corupției, a statului de drept și a securității energetice. Banii vor ajunge în Republica Moldova în două tranșe, prima în trimestrul 3, iar cea de-a doua în trimestrul 4 din acestui an”, încheie europarlamentarul PNL.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: republica moldova ajutor