x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ajutor pentru Cernobîl

Ajutor pentru Cernobîl

de Violeta Fotache    |    17 Apr 2011   •   20:01
Ajutor pentru Cernobîl
Sursa foto: /Reuters
161583-reuters-rtr1w7ie.jpgPreşedintele Comisiei Eu­ropene, Jose Manuel Barroso, premierul Fran­ţei, Francois Fillon, şi oficiali din 50 de ţări se vor afla mâine la Kiev pentru a lua parte la o confe­rin­ţă şi o reu­niune care mar­­chează 25 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. Potrivit Agen­ţiei France Press, Francois Fillon va co­pre­zida con­ferinţa donatorilor, eveniment la care s-ar putea strânge 740 de milioane de euro pentru consolidarea sarcofagului din beton al reactorului centralei, răspunzând astfel soli­citării Ucrainei de a aduna banii necesari pentru aceste lucrări.

Rolul lui Jose Manuel Barroso este unul bine definit. Înaltul oficial european va des­ch­ide reuniunea privind utilizarea energiei nucleare civile, eveniment la care va lua parte, printre alţii, preşedintele Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Thomas Mirow, şi la care a fost invitat inclusiv premierul Fe­deraţiei Ruse, Vladimir Putin.

La un sfert de secol de la tragedia de la Cernobîl, centrala situată la circa 100 de kilometri nord de Kiev stârneşte continuu amintirile localnicilor. Ei vorbesc şi astăzi, ca şi când ieri ar fi fost 26 aprilie 1986, despre explozia nucleară a unui reactor şi efectele acesteia asupra întregii Eu­rope, cu precădere a Ucrainei, Be­larusului şi Rusiei. Povestesc despre miile de copii care s-au îmbolnăvit de cancer tiroidian, despre morţile suspecte din cauza radiaţiilor, despre cei aproximativ 400 de bătrâni care au refuzat să plece din satul de lângă centrală, con­ti­nuând să trăiască aici printre amintirile morţii.

×