x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al-Qaeda vrea sa distruga Wall Street

Al-Qaeda vrea sa distruga Wall Street

03 Aug 2004   •   00:00

Teroristii lui Ossama ben Laden clocesc din nou atacuri devastatoare impotriva Americii. De acesta data vizeaza cele mai importante institutii financiare, inima economiei si bunastarii americanilor.

ANA ILIE

Pe baza celor mai recente si detaliate rapoarte ale serviciilor de informatii cu privire la amenintarea terorista, secretarul american al Securitatii Nationale, Tom Ridge, a decis sa ridice nivelul alertei pentru imobilele unor importante institutii financiare din New York, Washington si New Jersey. Nivelul alertei a fost marit de la "galben", ridicat, la "portocaliu", foarte ridicat. New Yorkul se afla deja la acest nivel dupa atentatele Al-Qaeda din 11 septembrie 2001, insa primarul Michael Bloomberg a dat asigurari ca securitatea va fi si mai mult intarita.

MASINI-CAPCANA. Ridge a avertizat ca informatii "noi si neobisnuit de clare" arata ca Al-Qaeda intentioneaza sa foloseasca masini si camioane-capcana pentru a ataca cinci tinte: birourile Citigroup si Bursei newyorkeze, imobilul Prudential Financial din New Jersey, si birourile Fondului Monetar International si Bancii Mondiale din Washington. "Ii intereseaza tintele economice simbolice", a spus Ridge.

AJUTORUL ALIATILOR. Nominalizarea institutiilor despre care se crede ca vor fi atacate de extremistii lui ben Laden este o practica neobisnuita pentru autoritatile americane. De data aceasta insa, rapoartele serviciilor de informatii sunt atat de detaliate, incat cel mai bine este ca cei vizati de Al-Qaeda sa fie pusi in garda. Ridge le-a multumit pentru aceasta "performanta" si aliatilor SUA, in special Pakistanului. Pentru ca aceste informatii au intrat in posesia americanilor in ultimele zile, unele voci speculau ca ar fi fost "smulse" de la agentul Al-Qaeda prins luna trecuta in Pakistan, Ahmed Khalfan Ghailani.

PRETUL PETROLULUI O IA IN SUS. Masuri "vazute si nevazute" au fost instituite deja, iar populatia si angajatii institutiilor de pe lista neagra a Al-Qaeda au fost instruiti sa fie vigilenti si sa raporteze orice miscare suspecta. Cu toate acestea, saptamana a inceput in liniste pe Wall Street, principala artera financiara a Americii, iar newyorkezii nu pareau alarmati. Singurul afectat de spectrul lui ben Laden pare a fi pretul petrolului, sensibil la evenimentele de pe piata financiara, care a atins un nou record istoric, de 43,92 dolari pe baril ieri-dimineata, la deschiderea bursei newyorkeze.

ALTE TINTE. America nu e singura vizata de reteaua lui Ossama ben Laden. Amenintarile teroriste care tintesc Marea Britanie raman "reale si serioase", potrivit unui anunt facut tot ieri de catre Ministerul de Interne. Al-Qaeda a amenitat ca va tinti cetatenii italieni din intreaga lume daca Guvernul de la Roma nu isi retrage trupele din Irak in 15 zile.

"TRAMBULINELE" TERORISMULUI

Bulgaria [i Polonia ac]ioneaz` ca o „trambulin`" pentru terori[tii care vor s` loveasc` Europa de Vest, scrie publica]ia italian` Corriere della Sera. „|n Sofia este operativ un nucleu compus din militan]i ai Al Ansar Al Sunna [i simpatizan]i ai Al Tawhid, gruparea mult-c`utatului Abu Musab Al Zarkawi", scrie cotidianul, ad`ug~nd premonitoriu: „Pot ataca n orice moment". Misiunea lor ar putea fi una de tipul atacurilor de la Madrid: cu un nucleu de „solda]i" recruta]i pe plan local [i c~]iva „oficiali" cu leg`turi cu conducerea Al-Qaeda, avertizeaz` acela[i ziar.

×
Subiecte în articol: externe al-