x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alarma aeriana la Washington

Alarma aeriana la Washington

12 Mai 2005   •   00:00

Un avion suspect a ajuns la patru kilometri de Casa Alba. A fost nevoie de elicoptere Black Hawk si de avioane de lupta F16 pentru ca pilotul aparatului privat sa iasa din spatiul aerian restrictionat.

  • de ANCA ALDEA
  • PANICA. Functionarii guvernamentali au fost evacuati de serviciile de securitate
    Timp de 24 de ore, ghinioanele s-au tinut scai de presedintele american, George W. Bush. Aflat marti la Tbilisi, in Georgia, Bush a aflat ca, la numai 30 de metri departare de el a cazut o grenada, aruncata, probabil, de cineva din multimea venita sa-i asculte discursul. De bine ce a ajuns acasa, la Casa Alba, seful statului american a fost instiintat ca un avion de mici dimensiuni a patruns, ieri in jurul pranzului, in spatiul aerian al resedintei prezidentiale.

    ALARMA ROSIE. Violarea spatiului aerian restrictionat a dus la evacuarea principalelor institutii ale statului aflate in zona resedintei prezidentiale, iar Serviciile de Securitate au ridicat gradul alarmei de la portocaliu la rosu, cel mai inalt nivel. Panica si-a spus imediat cuvantul. Corespondentul televiziunii Fox la Congresul SUA, Major Garett, a declarat ca, in momentul declansarii alarmei, politistii au inceput sa strige la toata lumea: "Iesiti afara! Acesta nu este un exercitiu!" Jurnalistilor de la Casa Alba li s-a spus sa lase totul balta si sa se ascunda la subsolul cladirii.

    LA PADURE. Bush nu se afla, in acel moment, la resedinta sa, ci intr-o plimbare cu bicicleta intr-o rezervatie naturala aflata in apropiere, scrie ziarul USA Today. Personalul Casa Alba si al Congresului a parasit in mare viteza cladirile. Vicepresedintele Dick Cheney a fost transportat, la bordul unei blindate de culoare neagra, in-tr-o locatie secreta. Functionarii de la Departamentul Trezoreriei s-au ascuns in subsolul cladirii, iar cei de la Curtea Suprema de Justitie au asteptat afara, in aer liber, sa fie oprita alarma.

    A FOST ARESTAT. Turnul de control a incercat sa ia legatura cu pilotul avionului Cessna 150, care intrase ilegal in spatiul aerian de la Washington. Ulterior, autoritatile vamale americane au trimis in aer doua elicoptere Black Hawk. Aparatele de lupta nu au parasit spatiul aerian al Washingtonului decat dupa ce Serviciile de Securitate au ridicat alarma, circa 20 de minute dupa declansarea ei. Avionul Cessna de doua locuri, inregistrat la un aeroclub din Pennsylvania, a aterizat fortat pe un aeroport din Virginia, la 55 de kilometri sud de Washington. Pilotul a fost retinut imediat si interogat de Serviciile de Securitate.

    Pentru cateva minute, americanii si-au adus aminte de atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, in care mii de oameni si-au pierdut viata. Jurnalistii aflati, in acel moment, la Casa Alba au observat, dupa declansarea sirenei, avioane de vanatoare F16. In ultimii patru ani, sustin surse citate de USA Today, sute de avioane de mici dimensiuni au patruns in spatiul aerian restrictionat al Washingtonului, dar de foarte putine ori s-au folosit avioanele de lupta F16.

    ×
    Subiecte în articol: externe