x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri in Iran - Lipsa de interes

Alegeri in Iran - Lipsa de interes

de Anca Aldea    |    18 Iun 2005   •   00:00
Alegeri in Iran - Lipsa de interes

Peste 46.700 de milioane de iranieni au fost asteptati ieri la urne pentru a-si alege presedintele. Ei au avut de ales intre opt candidati, care au disputat fotoliul presedintelui in exercitiu Mohamad Khatami.

Tensiunea instalata in urma cu mai multe zile a fost ieri nelipsita de la urnele de vot. Oamenii si-au amintit de atentatele teroriste care au zguduit duminica regiunea Ahvaz, unde si-au pierdut viata peste 80 de persoane. Si absenteismul si-a pus amprenta pe scrutinul de ieri. Potrivit unor sondaje oficiale, rata absenteismului se anunta, in urma cu cateva zile, la 20%, in timp ce sondajele neoficiale dadeau o absenta de 80%.

Lupta s-a anuntat, de la bun inceput, extrem de stransa in masura in care ultimul sondaj i-a oferit lui Akbar Hashemi Rafsanjani (conservator moderat) intre 24% si 28%, iar Mohammad Baqer Qalibaf (ultraconservator) si Mostafa Modn (reformist) au obtinut, la egalitate, cate 14 procente. Opozitia si organizatiile pro-reformiste au cerut, insistent, limitarea puterii religioase. Daca scrutinul va fi castigat de Rafsanjani sau de reformisti, ei vor promova deschiderea Iranului spre Occident si dialogul cu SUA. Daca fotoliul prezidential va fi adjudecat de catre unul dintre cei patru candidati ultraconservatori, acesta va urma linia impusa de Ayatollahul Khamenei - excluderea oricarui compromis in privinta programului nuclear si a oricarui dialog cu SUA.

Analistii dau ca aproape sigura organizarea unui al doilea tur de scrutin, la 1 iulie. Ar fi prima data cand in Iran electorii sunt chemati de doua ori la urne pentru a-si alege presedintele.

×
Subiecte în articol: externe