x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasadorul Franţei recunoaşte: “Aderarea României la Schengen a devenit o chestiune politică”

Ambasadorul Franţei recunoaşte: “Aderarea României la Schengen a devenit o chestiune politică”

10 Oct 2013   •   17:30
Ambasadorul Franţei recunoaşte: “Aderarea României la Schengen a devenit o chestiune politică”
Sursa foto: www.amba-france.ro

Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, a declarat, joi, la Cluj, că aderarea României la Spaţiul Schengen s-a transformat dintr-o chestiune tehnică într-una politică.

"Chestiunea Schengen este o chestiune tehnică, care a devenit una politică. De politică internă a României şi a tuturor statelor membre ale UE. Este o problemă tehnică şi trebuie să ne asigurăm că toate măsurile tehnice sunt luate de România şi Bulgaria. Decizia privind Schengen nu aparţine doar Franţei, ci ansamblului statelor zonei Schengen care trebuie să decidă intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen", a spus Gustin.

Întrebat, joi, de jurnalişti, la Cluj-Napoca, înaintea unei întâlniri cu studenţii francezi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu", cum comentează problema aderării României la spaţiul Schengen, Phillipe Gustin, a declarat că "nu trebuie să se facă confuzii între chestiuni diferite" în privinţa spaţiului Schengen şi că "din păcate, confuzia este întreţinută de mass-media", potrivit Mediafax.

"Nu ar trebui să se facă confuzii între chestiuni diferite, dar, din păcate, confuzia este întreţinută de mass-media. Sunt trei lucruri diferite. Materializarea Schengen înseamnă o deschidere a frontierelor. Schengen înseamnă că sunteţi francez, român sau american sau chinez, luaţi avionul de Bucureşti pentru a ajunge la Paris, sunteţi obligat ca la aterizare, la aeroport, să efectuaţi controlul paşaportului. Acesta este Schengen. Al doilea subiect care este confundat este libera circulaţie a persoanelor, asigurată în ţările UE, iar cum România aparţine UE, există această libertate. A treia chestiune este libertatea muncitorilor de a se instala într-o ţară UE. România şi Bulgaria au avut parte de o derogare până la 1 ianuarie 2014 când vor fi ridicate restricţiile pe piaţa muncii. Sunt trei chestiuni care nu ar trebui confundate şi trebuie explicate", a declarat Gustin.

Întrebat dacă România îndeplineşte condiţiile tehnice privind Schengen, Gustin a spus că el nu este un specialist în problema tehnică.
"Au fost mari investiţii care au fost făcute pentru securizarea frontierelor de care au profitat firme franco-germane, cum este EADS, au fost mari eforturi pentru securizarea frontierei aeriene. Totul trebuie pus pe masă, explicat şi luată o decizie finală", a menţionat Gustin.

×
Subiecte în articol: aderare schengen philippe gustin