Există o continuitate fundamentală legată de parteneriatul strategic dintre România şi SUA şi "acest lucru e foarte bine înţeles la nivel profund în administraţia americană", a declarat ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, într-un interviu acordat TVR.
"Ieri am fost la Pentagon şi la Departamentul de Stat, unde vor exista echipe de tranziţie", a afirmat diplomatul român. "Am profitat de ocazie pentru a sublinia relevanţa dosarului românesc legat de parteneriatul strategic, piatra de turnură a politicii noastre de securitate, el va fi prezentat noului preşedinte," a adăugat Maior.
Ambasadorul român a a mai afirmat că vor fi schimbări de nuanţă legate din programul prezentat de preşedintele ales al SUA Donald Trump şi că Romînia va trebui să se adapteze în mod pragmatic acestor schimbări.
Diplomatul român a mai subliniat că România are argumente suficiente în legătură cu parteneriatul strategic, inclusiv contribuţia la securitatea regională. "Acordul dintre forţele politice din România cu privire la bugetul apărării este concordant cu viziunea lui Trump în legătură cu contribuţia statelor la NATO," a punctat Maior, referindu-se la faptul că Trump a insistat în campania electorală că statele membre NATO să contribuie cu 2% din PIB la bugetul pentru apărare.
De asemenea, diplomatul român a evidenţiat faptul că există o tradiţie a relaţiilor foarte bune între România şi administraţiile republicane, mai ales că România a aderat la NATO sub o administraţie republicană.
Maior a mai spus că relaţiile cu Statele Unite vor lua o turnură pragmatică din punct de vedere economic şi comercial, domenii care un potenţial ridicat să se dezvolte.
"Există investiţii semnificative, strategice, precum Ford, care a anunţa extinderea investiţiilor acum 2-3 luni. Există investiţiile în energie, precum Exxol care operează în Marea Neagra, cu posibilităţi uriaşe de a-şi creşte investiţia. Se lucrează la aceste chestiuni, vor fi abordate pragmatic şi vor continua. Sunt sigur ca vor exista rezultate." a subliniat diplomatul român.
El a mai adăugat că România va continua eforturile de a intra în programul Visa Waiver şi că acest subiect va persista pe agenda relaţiilor româno-americane.
În legătură cu posibilitatea schimbării relaţiilor dintre SUA şi Federaţia Rusă, maior a amintit că România, ca şi restul ţărilor din regiune, are o analiză bine întemeiată în ceea ce priveşte criza de securitate la Marea Neagră şi că Bucureştiul are o voce puternică în această analiză care evidenţiază problema de securitate legată de anexarea Crimeii.
Sursa: AGERPRES