x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii cauta baze in Bulgaria

Americanii cauta baze in Bulgaria

05 Aug 2004   •   00:00

O delegatie de specialisti ai Pentagonului se afla in Bulgaria pentru a evalua bazele militare locale in vederea dislocarii de trupe americane.

ANCA ALDEA

Expertii militari americani urmeaza sa decida daca bazele militare bulgare se potrivesc trupelor Pentagonului, scrie, in editia sa electronica, publicatia bulgara Novinite.

Rotirea globala a trupelor americane in Europa de Est tinde sa devina o realitate, in ciuda unor idei vehiculate nu de mult in Statele Unite. Recent, Douglas Faith, adjunctul secretarului Apararii pe probleme de politica, a respins ca ireala ipoteza construirii de noi baze militare pentru fortele americane in Romania si Bulgaria.

Dar presa internationala a relatat, in repetate randuri, ca americanii sunt interesati de bazele militare din cele doua tari baltice si ca au trimis in regiune experti care sa evalueze situatia. De altfel, s-au vehiculat idei legate de faptul ca baza Mihail Kogalniceanu de la Constanta ar putea deveni un important centru pentru fortele SUA.

CENTRU NATO. Ieri, Novinite a dezvaluit ca in Bulgaria se afla un grup de specialisti americani care viziteaza bazele militare in compania ambasadorului Statelor Unite la Sofia, James Pardew. Trimisul special al Washingtonului a anuntat ca baza militara Novo Selo, situata in apropierea orasului Sliven, ar putea deveni, intr-un viitor nu foarte indepartat, un centru de antrenament pentru trupele NATO. Pardew si delegatia americana au vizitat si baza Sarafovo, situata in imediata vecinatate a localitatii Burgas.

Bulgaria, Romania si Polonia sunt destinatiile preferate de americani pentru gazduirea bazelor SUA, scrie Novinite. Publicatia aminteste ca, la sfarsitul lui 2003, Legislativul de la Sofia si-a exprimat sprijinul pentru stationarea trupelor americane pe teritoriul Bulgariei.

REDUCERI. In prezent, Statele Unite detin in Europa circa 100.000 de militari, majoritatea lor aflandu-se in Germania. Pana in anii ’90, numarul militarilor americani stationati pe continent era de 300.000, dar destramarea Uniunii Sovietice si sfarsitul Razboiului Rece au determinat fosta administratie americana condusa de Bill Clinton sa reduca drastic contingentul.
×
Subiecte în articol: externe