x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii, violaţi de propriul guvern

Americanii, violaţi de propriul guvern

de Mihaela Biliovschi    |    05 Oct 2008   •   00:00

Cu un bonus de 150 de miliarde pentru propriile interese directe sau indirecte, congressmen-ii din Camera Reprezentanţilor au votat vineri legislaţia de salvare a Wall Street, acordându-i o infuzie de 700 miliarde de dolari.



Cu un bonus de 150 de miliarde pentru propriile interese directe sau indirecte, congressmen-ii din Camera Reprezentanţilor au votat vineri legislaţia de salvare a Wall Street, acordându-i o infuzie de 700 miliarde de dolari.

Dar cetăţenii americani au fost împotriva planului mai mult decît vreodată. Ei nu vor să se adâncească şi mai mult în datorii. Ci vor să facă sacrificii să se îndrepte. Vor ca economia să se reglementeze de la sine, aşa cum s-a reglementat şi până acum. Nu şi senatorii.

CRĂCIUN ÎN OCTOMBRIE. Senatul a votat propria variantă a planului de salvare a economiei miercuri seară. Propunerea a fost trimisă iniţial în 3 pagini de Casa Albă. Congressmen-ii au mărit-o la 106 pagini, iar senatorii au adăugat până la 451 de pagini după o ”minuţioasă” revizuire. ”Aşa se votează în Senat, cum credeţi că de-a lungul anilor au trecut atâtea legi pe care le-au votat în unanimitate şi republicanii şi democraţii? Au adăugat câteva ornamente atrăgătoare de ambele părţi, stimulente”, şi-a împărtăşit cunoştinţele pe CNN live un senator democrat. ”Este inacceptabil”, a declarat senatorul John McCain cu privire la alocările de fonduri de 150 de miliarde cuprinse în planul Senatului şi care nu au nici o legătură cu salvarea economiei. Printre acestea se află reglementări cu privire la importul de lână, de rom sau cu privire la vârful săgeţilor pentru arc, scutiri de taxe pentru industria de la Hollywood şi mass-media, investiţii în autopiste de concurs şi alte mici infuzii în firme neauzite, necunoscute. În total aceste artificii au ridicat ”valoarea” legislaţiei la 850 miliarde de dolari, dintre care 700 pentru salvarea Wall Street.

TOXIC.  Senatul a fost cel care a adăugat 150 miliarde de dolari camuflaţi în peste 400 de pagini de scris mic. Noua formă a propunerii a ajuns pe Masa Camerei Reprezentanţilor într-o variantă mult mai toxică decât cea iniţială. Dar de data aceasta a trecut ca prin minune.

Iniţial, Camera Reprezentanţilor ar fi trebuit să supună propunerea la vot joi seară, după ce s-ar fi întors de la sărbătorirea Anului Noi evreiesc. Intenţia a picat când congressmen-ii au realizat că dezbaterea de joi seară dintre candidaţii la funcţia de vicepreşedinte al SUA avea să acapareze toată atenţia mass-media şi atunci votul lor ar fi căzut în anonimat.

FERICIRE LA CASA ALBĂ.  Abia vineri dimineaţă, după dezbateri de ore întregi în care fiecare vorbitor s-a declarat împotriva propunerii – pe care o vor vota numai ca să salveze economia -, congressmen-ii au purces la vot. Trei sferturi dintre democraţi au votat DA. Mai bine de jumătate dintre republicani au votat NU. Preşedintele George W. Bush a exaltat de fericire la auzul veştii de semnare.

Planul de salvare a Wall Street e menit să restaureze încredere şi stabilitate în economia Statelor Unite, implicit a lumii. Indicele Dow, care toată ziua de joi şi jumătate de vineri a înregistrat creşteri, a luat calea Sudului imediat după ce Planul a trecut. Analiştii politici de toate culorile spun că răul abia de acum începe şi că vom vedea criza actuală acutizându-se înainte ca situaţia să se reglementeze. În acelaşi timp, statisticile arată că numărul locurilor de muncă a scăzut drastic în luna septembrie şi situaţia e departe de a deveni roz din nou.

PIERDERI  Băncile şi firmele de brokeraj au încetinit procesul de acordare a creditelor în timp ce se zbat pentru restabilizarea capitalului social după ce au pierdut 586 miliarde de dolari în urma crizei ipotecare declanşate în urmă cu un an de zile.  

Primii afacerişti de talie mijlocie au început să cadă ca dinţii de şarpe. Majoritatea acestora provin din domeniul vânzărilor de automobile. ”Nu mai primim credite de la bănci ca să cumpărăm maşini, iar cele pe care le avem pe inventar nu se vând, pentru că potenţialii clienţi nu primesc finanţare”, spun câţiva reprezentanţi din industria vânzărilor auto.

Mexicul primeşte şi el o lovitură importantă, nu doar pe piaţa bancară. Banii trimişi acasă de muncitorii din Statele Unite s-au redus considerabil din cauza pierderii locurilor de muncă.
Un înalt oficial al Vaticanului a declarat că actuala criză financiară este rezultatul lăcomiei.
Preşedintele Braziliei şi-a declarat şi el ciuda pe situaţie şi pe ţara care a provocat-o: ”Statele Unite, în ultimele trei decenii, ne-au tot obligat să ne îndeplinim îndatoririle, iar în timpul acesta, Statele Unite au fost cele care nu şi-au îndeplinit obligaţiile”, a spus Luiz Inacio Lula Da Silva şi-atât.

ALEGERI LA 4 NOIEMBRIE.  La sfârşit de zi de vineri, americanii au tras linia: furaţi – nu de 700 miliarde, ci de 850 de miliarde de dolari, dintre care 150 de miliarde aruncaţi în direcţiile din care congressmen-ii vor să culeagă voturi şi suport. O decizie luată împotriva dorinţei şi credinţei lor. Adâncire şi mai mult în datorii. Salvarea ”motanilor graşi” de pe Wall Street în timp ce clasa de mijloc muncitoare se zbate între plata ipotecii, a ratei la autovehicul şi a datoriei de pe cartea de credit. Un guvern care crede că merită toţi banii ... şi alegeri care vor avea loc pe 4 noiembrie.

×
Subiecte în articol: externe miliarde