x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanul Jim Yong Kim – de profesie medic - va fi noul şef al Băncii Mondiale

Americanul Jim Yong Kim – de profesie medic - va fi noul şef al Băncii Mondiale

de Istvan Deak    |    16 Apr 2012   •   20:45
Americanul Jim Yong Kim – de profesie medic - va fi noul şef al Băncii Mondiale

Americanul Jim Yong Kim, un discret medic americano-coreean, a fost desemnat duminica la conducerea Bancii Mondiale. Fara experienta politica si financiara la inalt nivel, el a fost ales in unanimitate de catre cei 25 de membri ai Consiliului de administratie pentru un mandat de cinci ani. Noul presedinte isi va prelua functia la 1 iulie.

Jim Yong Kim are 52 de ani si s-a nascut in Seul. A emigrat in Statele Unite impreunacu familia sa cand avea cinci ani si s-a stabilit in statul Iowa. A absolvit Medicina si Antropologia la Universitatea Harvard, iar in 2009 s-a alaturat prestigioasei Universitati Dartmouth, unde pana in prezent a fost presedinte. In domeniul medical, el este cunoscut pentru programele revolutionare impotriva virusului HIV si a tuberculozei. De altfel, el a fost si director al Departamentului HIV- SIDA in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

La numirea lui Jim Yong Kim drept candidatul SUA la presedintia Bancii Mondiale, presedintele american Barack Obama spunea ca experienta lui il recomanda pentru a conduce misiunea institutiei financiare impotriva saraciei. Pentru prima oara, candidatul Statelor Unite a avut concurenta, in persoana ministrului Finantelor din Nigeria, Ngozi Okonjo-Iweala. Dar Kim a fost favorit, dat fiind sprijinul de care s-a bucurat in ultimele saptamani.

Contracandidata lui Jim Yong Kim, Ngozi Okonko-Iweala, pana anul trecut a detinut postul de director general in cadrul Bancii Mondiale. SUA detin presedintia Bancii Mondiale de la infiintarea institutiei, in 1944.

In comunicatul oficial al Bancii Mondiale nu se face nicio referire la consensul la care au ajuns statele membre in privinta acestui nominalizat, comenteaza AFP. Statele membre ale Bancii Mondiale si-au luat angajamentul, in 2011, sa aleaga presedintele potrivit unei proceduri 'deschise, transparente si bazate pe merite'.

×
Subiecte în articol: presedinte Banca Mondiala kim yong kim