x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Analiza CNN: Tentativa de asasinare a lui Donald Trump deschide un nou capitol întunecat în povestea blestemată a violenței politice din America

Analiza CNN: Tentativa de asasinare a lui Donald Trump deschide un nou capitol întunecat în povestea blestemată a violenței politice din America

de Redacția Jurnalul    |    14 Iul 2024   •   10:00
Analiza CNN: Tentativa de asasinare a lui Donald Trump deschide un nou capitol întunecat în povestea blestemată a violenței politice din America
Sursa foto: Hepta

Tentativa de asasinare a lui Donald Trump a zguduit o națiune deja profund divizată într-o perioadă extrem de tensionată a istoriei sale moderne.

Atacarea unui fost președinte la un miting de campanie, cu doar câteva zile înainte de a accepta nominalizarea republicană, este, prin definiție, un atac asupra democrației și asupra dreptului fiecărui american de a-și alege liderii.

Candidatul prezumtiv al Partidului Republican se afla pe scenă, cu susținătorii săi în spatele lui, ținând afișe și purtând regalia MAGA, când s-au auzit împușcături. Trump a tresărit, apoi s-a apucat de partea feței și a dispărut în spatele podiumului, în timp ce oamenii au început să țipe și natura ireală a ceea ce se întâmpla a început să se instaleze.

Fostul președinte a declarat ulterior că a simțit cum un glonț i-a sfâșiat pielea urechii, care a început să sângereze abundent în timp ce era evacuat de urgență de la fața locului. Focurile trase de un lunetist de pe un acoperiș din afara perimetrului mitingului din Butler, Pennsylvania, au fost la o fracțiune de inch de a fi mult mai grave, potrivit unei analize CNN.

O fotografie realizată de Evan Vucci de la Associated Press, înfățișând un Trump sfidător dar în viață – cu sânge pe ureche și pe obraz, fiind evacuat de pe scenă de agenții Secret Service, cu pumnul ridicat și un steag american în fundal – a devenit instantaneu iconică. Imaginea va defini o epocă politică tensionată, indiferent de consecințele politice încă necunoscute ale unei după-amiezi însorite ce s-a transformat într-un coșmar.

Asociații îngrozitoare

Sunetul de focuri de armă și imaginea unui lider politic căzând la pământ – cu agenții Secret Service grăbindu-se să se arunce asupra lui pentru a-l proteja – au trezit traume istorice grave.

Deși Trump nu mai este în funcție ca președinte, rănirea sa subliniază amenințarea constantă care planează mereu asupra acestei poziții și a celor care candidează pentru ea – și mai ales pentru cei care o ocupă. Președintele Joe Biden este cel de-al 46-lea președinte – și patru dintre predecesorii săi au fost uciși în timp ce erau în funcție, cel mai recent John F. Kennedy în 1963. Faptul că Trump a fost atacat pune capăt unei perioade de 40 de ani în care mulți au presupus că expertiza Secret Service a redus semnificativ potențialul unor astfel de evenimente – și va aduce o umbră care va dura ani de zile.

Atacul asupra lui Trump în timpul unei campanii prezidențiale a atras comparații cu asasinarea candidatului democrat Robert F. Kennedy în 1968, un an plin de sânge care a văzut și uciderea liderului pentru drepturile civile Martin Luther King Jr. și violențele de la Convenția Națională Democrată din Chicago, care va găzdui același eveniment în acest an.

Dar violența politică nu s-a oprit de atunci. În 2011, reprezentanta Gabrielle Giffords, democrată din Arizona, a suferit leziuni cerebrale după ce a fost împușcată în cap la un eveniment în care au fost ucise șase persoane. În 2017, un atacator a deschis focul la un antrenament de baseball al congresmenilor republicani, împușcându-l pe atunci liderul majorității din Camera Reprezentanților, Steve Scalise, și alți trei. Națiunea încă procesează atacul asupra Capitoliului SUA de către susținătorii lui Trump pe 6 ianuarie 2021.

Un susținător al lui Trump de la miting, Joseph Meyn, a văzut cum fostul președinte a căzut și a observat cum bărbatul care a fost ucis a fost lovit din colțul ochiului. Cu o elocvență remarcabilă, având în vedere șocul a ceea ce a văzut, el a spus pentru CNN că atacul a fost un simptom al unei țări consumate de furie politică.

„Toată lumea pare foarte supărată. Se pare că sunt mulți oameni furioși acolo. Nu sunt șocat că s-a întâmplat asta. Sunt șocat că eram acolo și s-a întâmplat lângă mine”, a spus el. „Este pur și simplu îngrozitor. Nu ar trebui să fim la un nivel de discurs politic în această țară unde asta să se întâmple.”

„JFK, RFK, MLK... ai avut o tentativă asupra vieții lui Reagan și acum ai o tentativă de asasinare a lui Trump. Este ridicol. Politica nu ar trebui să fie un joc de sumă zero în care cineva câștigă totul și pierde totul.”

Încă o întorsătură uimitoare într-o alegere de neimaginat

Dezvoltările șocante de sâmbătă au adăugat un alt element politic volatil unui an electoral sălbatic și imprevizibil, în care Biden – cel mai în vârstă președinte din istorie – luptă pentru a-și salva nominalizarea după o performanță dezastruoasă în dezbatere și condamnarea lui Trump, în vârstă de 78 de ani, de către un juriu din New York și promisiunile sale de a purta un al doilea mandat de „retribuție” dacă va fi reales.

Reacția inițială adecvată la groază a fost ușurarea că un candidat la președinție este încă în viață și durerea pentru susținătorul lui Trump care a fost ucis în timp ce își exercita libertățile democratice la miting.

Majoritatea liderilor și actorilor politici de pe ambele părți ale baricadei au trimis rapid rugăciuni pentru Trump și au făcut apel la calm.

Biden, care a petrecut zile încercând să-și susțină campania, a trecut în rolul său de șef al executivului național după ce a aflat despre împușcătură în timp ce se afla la slujbă în Rehoboth Beach, Delaware. A emis o declarație scrisă și apoi a vorbit cu națiunea la cameră.

„Nu există loc în America pentru acest tip de violență – este bolnav, este bolnav, este unul dintre motivele pentru care trebuie să unificăm această țară. Nu putem permite să se întâmple asta. Nu putem fi așa. Nu putem tolera asta”, a spus Biden.

El a mai spus că a încercat să-l contacteze pe „Donald” prin telefon și a declarat că fostul președinte a fost la un miting care „ar fi trebuit să se poată desfășura pașnic, fără nicio problemă.” Președintele, care ulterior a reușit să se conecteze cu predecesorul său, și-a încheiat weekendul la casa sa de pe plajă mai devreme și s-a întors la Washington.

Având în vedere starea puternic polarizată a politicii din Statele Unite, șocul inițial al tentativei de asasinat va avea inevitabil ramificații politice serioase.

Trump era deja văzut ca un erou invincibil de către susținătorii săi și tratat cu aproape reverență supranaturală la mitingurile sale. Imaginea sa ca luptător care este constant atacat de dușmanii săi va fi acum întărită și mai adânc. Într-un moment de stăpânire de sine după ce a fost lovit, fostul președinte a avut grijă să creeze un moment iconic de sfidare – ridicând pumnul și strigând „luptă, luptă” către mulțimea sa – privind direct spre bateria de camere de televiziune de pe o platformă.

Candidatul republican la președinție, fostul președinte Donald Trump, este ajutat să coboare de pe scenă la un eveniment de campanie în Butler, Pennsylvania, sâmbătă, 13 iulie 2024. (AP Photo/Gene J. Puskar)

Implicații pentru campania electorală

Imaginile vor rămâne în istorie și vor îmbogăți mitologia lui Trump la fel de sigur ca și poza sa de la închisoarea din Atlanta și filmările întoarcerii sale la Casa Albă în 2020 după ce a învins o infecție gravă cu Covid-19.

De asemenea, ar putea exista implicații imprevizibile pentru o campanie electorală în care Trump era în fruntea lui Biden – chiar înainte ca campania președintelui să intre în cădere liberă după performanța dezastruoasă din dezbatere. Atmosfera din jurul Convenției Naționale Republicane din Milwaukee din această săptămână va fi și mai intensă.

Deja sâmbătă, au existat apeluri pentru investigații asupra modului în care un atacator – aflat în afara perimetrului de securitate al mitingului – a reușit să-l aibă pe Trump în vizor într-un eșec masiv de securitate care va răsuna luni de zile și va avea implicații pentru toate evenimentele prezidențiale și de campanie viitoare.

Mulți politicieni de pe ambele părți ale baricadei deplâng deja intensitatea retoricii politice – după încă un indiciu înfricoșător despre ceea ce poate produce într-o națiune în care armele sunt atât de ușor accesibile. Rămâne de văzut dacă șocul evenimentelor de sâmbătă, care ar fi putut fi mult mai grave, va face ceva pentru a tempera o cultură politică toxică în care Trump este un participant entuziast.

În una dintre cele mai emoționante reacții, Giffords a spus într-o declarație: „Violența politică este terifiantă. Știu.” Ea a adăugat: „Îl țin pe fostul președinte Trump și pe toți cei afectați de actul de violență de astăzi în inima mea. Violența politică este neamericană și nu este niciodată acceptabilă – niciodată.”

Din păcate, istoria sugerează că violența, deși de neapărat, este și o cicatrice esențială pe politica americană.

×
Subiecte în articol: Donald Trump Tentativa de asasinare