x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ancheta la ONU - Kofi Annan, basma curata

Ancheta la ONU - Kofi Annan, basma curata

30 Mar 2005   •   00:00
Ancheta la ONU - Kofi Annan, basma curata

Afacere de familie, in sanul Natiunilor Unite. Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a fost criticat, marti, in urma publicarii unui raport referitor la implicarea fiului sau, Kojo, in Programul ONU "Petrol contra hrana". Annan-tatal se considera insa nevinovat.

NEGARE. Secretarul General al ONU nu se considera implicat in scandalul "Petrol contra hrana"
TATAL. Criticile din raport se refera la faptul ca secretarul general nu s-a asigurat ca nu exista un conflict de interese in cazul afacerilor fiului sau. Raportul il absolva insa pe Annan de acuzatiile de trafic de influenta in atribuirea contractelor din cadrul programului firmelor pentru care lucra fiul sau. Data fiind situatia, Annan a declarat ca nu intentioneaza sa demisioneze (desi astfel de cereri s-au facut auzite) si ca are mult de lucru la planul de reforma a ONU, pe care l-a publicat de curand.

FIUL. Daca tatal a fost absolvit de vina, fiul n-a scapat. Potrivit raportului, Kojo a participat activ la eforturile firmei Cotecna de a ascunde contractul cu el. Firma elvetiana avea sarcina de a inspecta importurile de marfuri in Irak.

Programul "Petrol contra hrana" a fost initiat in 1996 pentru a permite Irakului sa vanda petrol, in schimbul unor bunuri indispensabile populatiei. In opinia membrilor comisiei, Kojo Annan l-a mintit chiar si pe secretarul general ONU in legatura cu activitatea sa la firma Cotecna. "Inca raman mari semne de intrebare referitoare la activitatile lui Kojo Annan si la integritatea acestora", apreciaza comisia, care va continua ancheta. (Marina Constantinoiu)

×
Subiecte în articol: externe