x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anomalii din Rusia: Satul din centrul unui nor radiactiv!

Anomalii din Rusia: Satul din centrul unui nor radiactiv!

27 Noi 2017   •   12:36
Anomalii din Rusia: Satul din centrul unui nor radiactiv!

"Argaias, este un sat cinic, neincrezator. Si cum ar putea fi altfel, in conditiile in care guvernul minte de decenii in legatura cu uzina nucleara din apropiere, vinovata de scurgeri radioactive. Generatii de localnici mor de boli legate de radiatii, in timp ce autoritatile se bat cu pumnul in pieps sustinand ca, acolo, nu se intampla nimic rau", scrie cotidianul Financial Times intr-un reportaj pe aceasta tema.

 

"Este un sat mic, cu doua strazi centrale si tabla ruginita de pe acoperisul caselor si Ladele sovietice din fata portilor arata cat de saraci sunt oamenii de aici. Dintre cele cateva asezari ce inconjoara unitatile de productie detinute in sudul Rusiei de intreprinderea Maiak - una dintre cele mai mari surse de radiatii din lume, Argaias a fost victima unui lung sir de accidente tragice care au facut din acest sat intruchiparea pericolului reprezentat de industria nucleara", afirma autorul articolului.

"Dupa 76 de ani de cand Maiak a inceput sa polueze raurile, lacurile si atmosfera Rusiei, autoritatile de la Moscova au recunoscut recen ca Argaias se afla in centrul unor nor radioactiv, care contine un nivel 'extrem de ridicat de izotop ruteniu-106. Si care s-a raspandit mult spre vest, ajungand in Franta", continua FT. La Argaias, nivelul acestui izotop depaseste de aproape o mie de ori norma, dar functionarii declara ca sanatatea oamenilor nu este pusa in pericol.

"Nimeni nu ne spune nimic. Totul este secret", a relatat Lilia Galimjanova, bucatar intr-un local din zona. "Ne este teama. Ne este frica pentru copiii si nepotii nostri", a adaugat femeia, subliniind ca "localnicii stiu ca ecologia este la pamant aici. Nmeni nu ne apara... Incercam doar sa supravietuim", a mentionat Lilia, a caruia mama, in varsta de 80 de ani, sufera din cauza radiatiilor emise de Maiak.

Oncologul sef al regiunii Celiabinsk le-a recomandat locuitorilor sa nu se mai vaite, indemnandu-i sa "urmareasca emisiuni sportive si sa bea bere", continua relatarea corespondentul cotidianului mentionat. Dar oamenii din partea locului si-au pierdut simtul umorului si nu au chef de bancuri. "Nu ni se spune nimic despre Maiak", sustine Nadia, studenta la medicina si care locuieste in satul aflat la 1700 de kilometri de Moscova.

"Guvernul nu ar trebui sa ascunda informatii, cand oamenii se chinuie, sufera, se imbolnavesc. In Occident, opinia publica stie mai multe decat stimp noi, aici", a constatat cu amaraciune tanara de 18 ani.

×