x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Antonis Samaras: Este ameninţată stabilitatea zonei euro!

Antonis Samaras: Este ameninţată stabilitatea zonei euro!

21 Noi 2012   •   10:09
Antonis Samaras: Este ameninţată stabilitatea zonei euro!
Sursa foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

Premierul grec Antonis Samaras i-a avertizat pe partenerii şi creditorii ţării sale cu privire la riscul unei destabilizări a zonei euro, după ce aceştia nu au reuşit să se pună de acord în cursul nopţii cu privire la mijloacele de a ajuta Grecia.

"Partenerii noştri şi FMI au datoria de a face ceea ce şi-au asumat; nu numai viitorul ţării noastre, ci şi stabilitatea întregii zone euro depind de succesul încheierii acestui efort în următoarele zile", a declarat Antonis Samaras, într-un comunicat.

Eventualele dificultăţi tehnice 'nu scuză' întârzierea soluţionării problemei, a subliniat premierul grec.

După aproape 12 ore de intense negocieri, preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a decis în noaptea de marţi spre miercuri "suspendarea" reuniunii zonei euro şi reluarea ei la 26 noiembrie, pentru definitivarea unor "detalii tehnice".

'Suntem aproape de un acord, însă trebuie să mai facem unele verificări tehnice şi calcule financiare, iar la această oră din noapte nu mai era posibil şi de aceea am întrerupt reuniunea', le-a spus Juncker ziariştilor, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Premierul luxemburghez a dat asigurări că nu au existat mari dezacorduri politice în Eurogrup şi a explicat că trebuie să se găsească o formulă 'mai potrivită' de finanţare şi de garantare a sustenabilităţii datoriei elene.

În ceea ce o priveşte, Grecia "şi-a făcut datoria, acum este rândul nostru să ne-o facem", a subliniat Juncker.

Într-un comunicat difuzat la sfârşitul negocierilor, miniştrii de finanţe din zona euro afirmă că toate acţiunile prealabile cerute Greciei în perspectiva acestei reuniuni a Eurogrupului s-au îndeplinit.

Juncker a mai precizat că, în pofida eşecului acestei reuniuni, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, 'nu intenţionează' să abordeze acest subiect în cadrul summitului de la Bruxelles care începe joi seară, consacrat bugetului UE pentru perioada 2014-2020.

×