x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Apă de un metru, pe străzile din Hanoi

Apă de un metru, pe străzile din Hanoi

de Redacția Jurnalul    |    12 Sep 2024   •   09:00
Apă de un metru, pe străzile din Hanoi
Sursa foto: Taifunul Yagi a omorât 152 de oameni în Vietnam

Taifunul Yagi, considerat cea mai puternică furtună asiatică de anul acesta, a omorât 152 de oameni în Vietnam, conform ultimelor cifre oficiale. Inundațiile și alunecările de teren au fost principala cauză de deces, au comunicat autoritățile.

Ieri, râul Roșu, care trece pe lângă capitala vietnameză, s-a revărsat, în unele zone ale orașului Hanoi apa având adâncimea de un metru. Pe străzi se circula doar cu barca, în timp ce mii de locuitori erau evacuați din zonele joase.

„Ieri dimineață (marți n.n.) era uscat, acum toată strada e inundată. Asta e cea mai rea inundație pe care am văzut-o”, le povestea miercuri un localnic jurnaliștilor. Un altul, care locuia în apropierea râului Roșu, spunea că acum casa lui este pe fundul apei. 

Copaci smulși din rădăcini, o localitate „rasă”

Cu o zi înainte, miercuri, o localitate întreagă din provincia nordică Lao Cai a fost rasă de ape. Au fost confirmate 25 de decese, autoritățile desfășurând la fața locului sute de soldați care să-i caute pe cei dați dispăruți.

În nord-vestul țării, o îngrijorare majoră era legată de hidrocentrala din provincia Yan Bai, unde apa pătrunsese în rezervoarele care înconjoară barajul, construcția fiind în pericol de prăbușire. Locuitorilor din aval li s-a cerut să stea două zile în adăposturi, până când apa revine la „un nivel acceptabil”.

Taifunul a lăsat „o dâră de distrugeri”, de sâmbătă, de când a lovit Vietnamul. La începutul săptămânii, un pod pe care se aflau 10 mașini și două scutere s-a prăbușit în râul Roșu.

Furtuna a smuls acoperișuri și copaci din rădăcini, a provocat distrugeri infrastructurii și fabricilor din nord.

Înainte să ajungă în Vietnam, Yagi a trecut prin Filipine și sudul Chinei, omorând 24 de oameni.

×
Subiecte în articol: apă străzi hanoi