x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aparatul de Securitate din Egipt este acuzat de tortură

Aparatul de Securitate din Egipt este acuzat de tortură

18 Sep 2017   •   13:28
Aparatul de Securitate din Egipt este acuzat de tortură

Aparatul de Securitate din Egipt este acuzat de tortură în cazul prizonierilor şi de refuzarea drepturilor legale fundamentale a acestora, potrivit The Guardian.

Avocatul pentru drepturile omului, Tarek “Tito” Hussein, în vârstă de 24 de ani, a fost arestat recent şi încarcerat ilegal de poliţie pentru cinci săptămâni. Acesta a vorbit pentru prima dată despre experienţa pe care a trăit-o în mâinile ministerului de interne al ţării.

Tarek Hussein a acuzat oficialii statului de încercarea de obţinere a unor confesiuni false, refuzând accesul prizonierilor la un avocat juridic şi practica interogatorului violent cu metode precum bătaia sau şocul electric, toate acestea fiind fapte care încalcă legea internaţională şi Constituţia Egiptului.

Declaraţia a venit la puţin timp după ce Human Rights Watch a lansat un raport detaliat despre “epidemia torturii” din Egipt, sub conducerea generalului militar devenit preşedinte Abdel Fatah al-Sisi. Raportul afirma că scala abuzurilor în ceea ce priveşte drepturile omului în Egipt “probabil reprezintă o crimă împotriva umanităţii”.

Ministrul Afacerilor Externe din Egipt a respins acuzaţiile şi a afirmat că raportul este un act de defăimare deliberată.

Coşmarul lui Hussein a început în dimineaţa zilei de 17 iunie, când era acasă cu familia sa, în Kafr Hamza, la nord de Cairo, iar liniştea a fost înlocuită de nişte ciocănituri în uşă. Când mama sa a deschis, a văzut în faţa ei peste 50 de ofiţeri de poliţie înarmaţi. Hussein, un activist prodemocratic, a cerut să vadă un mandat, moment în care i s-a spus că nu aşa funcţionează lucrurile.

Hussein a fost mutat în zeci de staţii de poliţie, celule de închisoare şi curţi din nordul Egiptului, adesea fără ca familia să aibă vreo idee despre locul în care este mutat.

În timpul în care a fost închis, Hussein a fost întrebat în repetate rânduri despre gândurile pe care le are în legătură cu revoluţia din 2011, despre relaţiile pe care le are cu figurile proeminente din opoziţie şi despre articolele pe care le-a scris pentru organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului.

În următoarele săptămâni, Hussein a fost ţinut într-o celulă suprapopulată, cu aproximativ 150 de deţinuţi într-un camion al poliţiei. Când Hussein s-a îmbolnăvit şi a început să vomită sânge, nu i s-a oferit asistenţă medicală. I s-a spus că a fost condamnat la un an de închisoare, însă nu şi motivul pentru care este închis.

Hussein a spus că cea mai rea experienţă a început la centrul de detenţie din Badr el-Beheira. “Din momentul în care am ajuns acolo, era clar că procedurile din această închisoare sunt dure şi crude.”,a spus acesta. Nou-veniţii erau puşi să se dezbrace şi să se întoarcă cu faţa la perete, în timp ce ofiţerii îi băteau pe spate cu furtunuri din plastic.

×