x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Apel al papei Francisc împotriva recrudescenţei totalitarismului

Apel al papei Francisc împotriva recrudescenţei totalitarismului

23 Sep 2018   •   13:28
Apel al papei Francisc împotriva recrudescenţei totalitarismului

Papa Francisc s-a rugat duminică pentru a putea fi observată la timp orice recrudescenţă a ideologiilor totalitare, în timpul rugăciunii Angelus pronunţate în oraşul lituanian Kaunas. Papa Francisc a ajuns sâmbătă la la Vilnius, prima etapă a unui turneu de patru zile în ţările baltice.

 

În parcul Santakos din Kaunas, după ce a oficiat o slujbă în faţa a peste 100.000 de persoane, potrivit Bisericii locale, papa a vorbit despre cei care vor să-i supună pe cei mai fragili, utilizând forţa sub orice fel: impunându-le modul de a gândi, o ideologie, un discurs dominant, folosind violenţa sau reprimarea. 

Urându-i sâmbătă bun venit papei, preşedinta Dalia Grybauskaite i-a mulţumit că vizitează Lituania în anul centenarului independenţei sale şi a reamintit că Vaticanul, printre primii care au recunoscut statul lituanian, nu a acceptat niciodată ocuparea sa de către URSS, "o promisiune de libertate şi o speranţă care a fost îndeplinită". 

Ea a considerat, de asemenea, "foarte simbolic" faptul că Francisc se află în Lituania duminică, ziua în care ţara aduce omagiu victimelor genocidului evreilor exterminaţi de nazişti. Papa urmează să se reculeagă şi să se roage duminică în faţa monumentului victimelor din ghetoul din Vilnius. 

În Lituania, singura dintre ţarile baltice cu majoritate catolică (80 % din populaţie) papa a făcut apel la vigilenţă împotriva celor care au dorinţă de putere, de a se impune asupra celorlalţi. "De câte ori nu s-a întâmplat ca un popor să se creadă superior, cu mai multe drepturi, sau mai multe privilegii pentru a putea cuceri?", s-a întrebat suveranul pontif. 

Papa le-a cerut credincioşilor să acorde atenţie celor excluşi, minorităţilor, şi să se delimiteze de acele medii şi culturi care pretind marginalizarea sau anihilarea celorlalţi, doar pentru că le deranjează sau le ameninţă comoditatea.AGERPRES

×