x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce titlu primeşte Benedict al XVI-lea după demisie şi cum va trebui să fie apelat

Ce titlu primeşte Benedict al XVI-lea după demisie şi cum va trebui să fie apelat

26 Feb 2013   •   20:28
Ce titlu primeşte Benedict al XVI-lea după demisie şi cum va trebui să fie apelat

Modul de adresare şi titlul pe care îl va primi Benedict al XVI-lea după demisie au fost clarificate de Vatican, ieşind la iveală şi alte detalii minore care ţin de renunţarea acestuia la scaunul papal.

Astfel, Benedict al XVI-lea va fi numit oficial "papă emerit", iar cei ce i se adresează vor putea să folosească în continuare apelativul "Sfinţia Voastră".

De asemenea, acesta îşi va putea păstra numele papal de Benedict al XVI-lea, fără să fie nevoie să revină la numele din buletin, Joseph Ratzinger. Cât priveşte hainele pe care va avea voie să le poarte, papa Benedict poate îmbrăca în continuare rasa albă, însă fără pelerina papală. Mai mult, papa va trebui să renunţe la pantofii roşii, urmând să poarte nişte pantofi maro primiţi în dar în timpul vizitei în Mexic, anul trecut, a anunţat Vaticanul.

Titul de "emerit" este acordat, de regulă, persoanelor cu statut înalt (profesori, episcopi) care îşi pot păstra astfel titlul celei mai înalte demnităţi, chiar dacă nu o mai exercită.

Papa îşi va petrece ultimele ore la Vatican luându-şi rămas bun de la cardinali, a anunţat purtătorul acestuia de cuvânt. Documentele sale personale vor fi ridicate joi, la ora 21:00, ora României. La 4 martie Colegiul Cardinalilor se va reuni pentru a stabili data de începere a conclavului de alegere a noului papă.

Succesorul va fi ales de 115 cardinali electori (cei de peste 80 de ani nu pot vota). Este nevoie de o majoritate de două treimi plus un vot pentru a fi luată o decizie finală.

Din cei 115 cardinali electori, 67 au fost numiţi de Benedict al XVI-lea. 60 dintre cardinali sunt europeni, 21 dintre ei fiind italieni. 

×