x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aproape 40 de morţi într-un atac Al-Qaida asupra unei biserici din Bagdad

Aproape 40 de morţi într-un atac Al-Qaida asupra unei biserici din Bagdad

01 Noi 2010   •   00:00

Un număr de 37 de persoane au fost ucise, iar alte 56 rănite, duminică seara, în timpul unei luări de ostatici comise de Al-Qaida într-o biserică din Bagdad, în timp ce şapte membri ai forţelor de securitate au murit şi 15 au fost răniţi, a anunţat luni o sursă guvernamentală, citată de AFP.

Acest atac, comis cu o zi înainte de Ziua Tuturor Sfinţilor, este unul dintre cele mai sângeroase împotriva creştinilor în Irak. El a fost revendicat de o grupare a mişcării Al-Qaida, care a dat un ultimatum de 48 de ore Bisericii copte din Egipt pentru a elibra musulmanii "încarceraţi în mănăstiri" din această ţară, potrivit centrului american de supraveghere a site-urilor islamiste (SITE).

"Sunt 37 de ostatici morţi, dintre care cinci femei şi şapte copii, şi 56 răniţi în atacul de duminică seara de la biserica din Bagdad. În timpul asaltului, şapte membri ai serviciul de securitate au fost ucişi şi alţi 15 au fost răniţi", a afirmat acest oficial din cadrul Ministerului de Interne, sub acoperirea anonimatului.

"Cinci terorişti au murit şi opt suspecţi au fost arestaţi", a declarat el. Potrivit lui, aproximativ 100 de credincioşi se aflau în această biserică catolică siriacă în momentul atacului.

Potrivit episcopului caldeean din Bagdad, Shlimune Warduni, doi preoţi din catedrala Sayidat al-Najat, din cartierul Karrada, au fost ucişi şi un al treilea a fost lovit de un glonţ în rinichi.

"Este un imens sentiment de tristeţe. Ce putem spune? Este inuman. Nici animalele nu se comportă aşa între ele", a declarat el pentru AFP.

Catedrala seamănă cu un câmp de bătălie, a constatat un fotoreporter al AFP. Terenul şi pereţii sunt plini de sânge şi ciuruiţi de gloanţe. Bucăţi de carne sunt vizibile în acest loc sfânt. Băncile au fost distruse sau răsturnate, iar peste tot este sticlă spartă.

Pentru părintele Yusif Thomas Mirkis, responsabil de ordinul Dominicanilor, "operaţiunea a fost pregătită de multă vreme, având în vedere armele şi muniţiile găsite în catedrală. Este nevoie de timp pentru a le introduce".

Vicarul episcopal al catolicilor siriaci, monseniorul Pios Kasha, care a mers în catedrala devastată, a deplâns "un adevărat carnagiu". "Ceea ce este sigur, este că membrii comunităţii mele vor părăsi cu toţii Irakul", a declarat el.

"Mai mulţi bărbaţi, purtând uniforme militare, au pătruns în biserică având arme asupra lor şi au ucis imediat un preot. M-am refugiat într-o sală mică unde se aflau alţi patru credincioşi", a povestit un ostatic, în vârstă de 18 ani, care a vrut ca numele său să nu fie dezvăluit.

"La scurt timp, doi bărbaţi înarmaţi au intrat în cameră, au tras în aer şi în pământ, rănind trei persoane, apoi ne-au împins în naos. Ulterior a avut loc un schimb de focuri şi am auzit zgomote de explozii. Geamurile au căzut peste oameni", a adăugat el.

Forţele de securitate irakiene au dat asaltul către ora 20.50 (21.00 ora României), împreună cu trupele americane, care deşi şi-au încheiat misiunea la sfârşitul lui august pot folosi forţa, în cazul în care sunt atacate sau dacă Irakul le cere ajutorul.

"Este o situaţie foarte tristă, care confirmă situaţia dificilă în care trăiesc creştinii în această ţară", a afirmat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi.

×
Subiecte în articol: externe