x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria ar putea fi reintegrată în Liga Arabă. Arabia Saudită vrea să-l invite pe Bashar al-Assad la summitul din mai 2023

Siria ar putea fi reintegrată în Liga Arabă. Arabia Saudită vrea să-l invite pe Bashar al-Assad la summitul din mai 2023

de Redacția Jurnalul    |    02 Apr 2023   •   19:40
Siria ar putea fi reintegrată în Liga Arabă. Arabia Saudită vrea să-l invite pe Bashar al-Assad la summitul din mai 2023
Sursa foto: Hepta

Arabia Saudită vrea să îl invite pe președintele sirian Bashar al-Assad la summitul Ligii Arabe din luna mai, ceea ce ar însemna ieșirea oficială din izolarea regională a Siriei, afirmă trei surse apropiate dosarului, citate de Reuters.

Șeful diplomației saudite, prințul Faisal bin Farhan, va călători la Damasc în următoarele săptămâni pentru a-i înmâna lui Assad o invitație oficială de a participa la summitul programat pentru 19 mai, au declarat două surse. 

Biroul de comunicare al guvernului saudit și ministerele de externe ale celor două țări nu au răspuns la solicitările de a oferi reacții.

Gamal Roshdy, purtătorul de cuvânt al secretarului general al Ligii Arabe, spune că organizația nu este la curent cu fiecare mișcare la nivel bilateral între țările arabe. „Nu se presupune că suntem informați în avans despre vizita asumată”, a adăugat el.

Participarea lui Assad la un summit al Ligii Arabe ar marca cea mai importantă evoluție în reabilitarea sa în lumea arabă din 2011, când Siria a fost suspendată din organizație. Assad a fost boicotat de multe state occidentale și arabe din cauza represiunii brutale a protestelor, violențe care au adus țara în război civil.

Liga Arabă cuprinde, în prezent, 22 de stat iar revenirea Siriei este deocamdată simbolică dar reflectă o schimbare în abordarea regională față de conflictul sirian. Sute de mii de oameni au murit în acest război, care a atras numeroase puteri străine și a divizat țara.

Luna trecută, surse au declarat pentru Reuters că Riadul și Damascul au ajuns la un acord pentru redeschiderea ambasadelor lor după încheierea Ramadamului. Diplomația sadită nu a confirmat că s-a ajuns la un acord, dar a declarat că poartă discuții cu Ministerul sirian de Externe pentru a relua serviciile consulare.

Una dintre cele trei surse a declarat că discuțiile sunt în desfășurare de mai bine de un an în legătură cu o listă de cereri din partea Arabiei Saudite pe care guvernul sirian trebuie să le îndeplinească ca o condiție pentru refacerea legăturilor, inclusiv o cooperare strânsă în ceea ce privește securitatea frontierelor și traficul de droguri.

Discuțiile inițiale pentru o vizită a prințului Faisal la Damasc sau a șefului diplomației siriene Faisal Mekdad la Riad au fost amânate din cauza cutremurelor care au lovit Turcia și Siria, în februarie.

De asemenea, Egiptul a reluat contactele cu Assad. Cele două părți au convenit, sâmbătă, să consolideze cooperarea, în timpul primei vizite oficiale a primului ministru sirian de externe la Cairo din ultimul deceniu.

O sursă de securitate egipteană a declarat că vizita a avut ca scop stabilirea pașilor pentru revenirea Siriei în Liga Arabă prin medierea egipteană și saudită.

Unele țări, inclusiv Statele Unite și Qatar, s-au opus normalizării legăturilor cu Assad, invocând brutalitatea guvernului său în timpul conflictului și necesitatea de a vedea progrese în direcția unei soluții politice în Siria.

Contactele dintre oficialii saudiți și sirieni au căpătat amploare în urma unui acord istoric încheiat în martie între Arabia Saudită și Iran, principalul susținător al lui Assad, pentru restabilirea legăturilor.

Apropierea dintre Riad și Teheran face parte dintr-o realiniere regională majoră, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Iran și Israel.

Forțele israeliene au efectuat atacuri aeriene asupra unor avanposturi din provincia siriană Homs într-un raid duminică dimineața devreme, a anunțat Ministerul sirian al Apărării, în timp ce surse de informații occidentale au declarat că o serie de baze aeriene din centrul Siriei, unde se află personal iranian, au fost lovite în bombardamente.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×