x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arabia Saudită critică încălcarea drepturilor omului în Norvegia

Arabia Saudită critică încălcarea drepturilor omului în Norvegia

29 Apr 2014   •   17:55
Arabia Saudită critică încălcarea drepturilor omului în Norvegia

Arabia Saudită a criticat Norvegia pentru încălcarea drepturilor omului, în timpul Evaluării Periodice Universale din cadrul ONU, acuzând statul scandinav că nu se implică în protejarea minoritarilor musulmani.

Arabia Saudită a solicitat Norvegiei să incrimineze criticile aduse la adresa islamului sau a profetului Mahomed. De asemenea, şi-a exprimat îngrijorarea privind "creşterea cazurilor de violenţă domestică, de violuri şi a inechităţii sociale".

Norvegia s-a numărat printre cele 14 state evaluate în timpul reuniunii ONU.

Şi Rusia s-a numărat printre statele care au criticat Norvegia, reclamând faptul că intoleranţa pe motive religioase reprezintă o problemă în statul scandinav, precum şi sistemul de protecţie socială, în special când vine vorba de minori. De asemenea, Rusia a cerut Norvegiei să îşi îmbunătăţească condiţiile din penitenciare şi sistemul de azil pentru imigranţi.

Ministrul Norvegian de Externe, Børge Brende, s-a arătat vexat de faptul că tocmai state care au o îndelungată şi recunoscută istorie de încălcare a drepturilor omului s-au găsit să critice statul scandinav.

"Este un paradox că tocmai ţările care nu recunosc nici măcar drepturile fundamentale ale omului au o asemenea influenţă în consiliu, dar aşa este la ONU", a declarat acesta.

Potrivit unui raport al "Human Rights Watch" publicat anul trecut, în 2012 Arabia Saudită "a crescut ritmul arestărilor şi încarcerărilor dizidenţilor şi a răspuns cu forţă excesivă în cazul unor demonstraţii paşnice".

"Autorităţile (saudite n.r.) suprimă sau nu protejează drepturile a nouă milioane de femei saudite şi ale nouă milioane de muncitori străini. În ultimii ani, mii de oameni au fost supuşi unor procese nedrepte şi au fost închişi în mod arbitrar", se arată în raport.

Norvegia a mai fost criticată şi de Olanda şi Italia, care au arătat că peste 40% dintre persoanele reţinute aici petrec mai mult de 48 de ore în arest preventiv - durata maximă recomandată de ONU.

×
Subiecte în articol: arabia saudita Norvegia onu