x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Are numai cinci ani, dar a obţinut o diplomă de informatician profesionist! Elevul, în atenţia marilor companii

Are numai cinci ani, dar a obţinut o diplomă de informatician profesionist! Elevul, în atenţia marilor companii

de Istvan Deak    |    19 Noi 2014   •   18:21
Are numai cinci ani, dar a obţinut o diplomă de informatician profesionist! Elevul, în atenţia marilor companii

Recordul de precocitate în obţinerea atestatului Microsoft pentru profesionişti în domeniul IT îi aparţine unui băieţel din Marea Britanie care nu a împlinit încă şase ani, scriu ziarul francez Le Figaro şi BFM Business.

Numele lui este Ayan Qureshi. Are cinci ani şi 11 luni. Actualmente este elev în şcoala primară, dar competenţele sale în materie de informatică au primit certificare din partea Microsoft. Acum, micuţul britanic face parte dintre acei tineri-minune de care se interesează îndeaproape cele mai mari companii din domeniu.

Valoarea nu ţine cont de vârstă

Iată că la vârsta la care ar trebui să se joace cu jucării mecanice, tânărul nostru v-ar putea fi coleg la firmă. Căci a primit certificatul Microsoft, care nu se eliberează decât în urma unui examen şi în general este destinat tinerilor adulţi care şi-au finalizat studiile.

Iniţial, supraveghetorii de la universitatea în care se desfăşura examenul nu au vrut să-l lase să intre. Dar în cele din urmă a putut să dea examenul pe care l-a considerat “dificil, dar amuzant”.

După cum afirmă apropiaţi săi, băiatul are o memorie extraordinară, care îi permite să reţină cu uşurinţă termeni tehnici şi modul de funcţionare al elementelor informatice. Anterior, acest atestat mai fusese obţinut de copii cu vârste cuprinse între 9 şi 10 ani, dar acum este o premieră să obţină un copil cu vârstă atât de mică un astfel de atestat.

A început la trei ani

Tatăl lui Ayan este la rândul său consultant în informatică şi este cel care l-a iniţiat pe băieţel în tainele domeniului încă de când acesta avea trei ani. Nu doar că i-a oferit un computer, i-a construit propriul laborator informatic acasă, şi câte două ore pe zi au lucrat împreună pentru a descoperi subtilităţile sistemelor informatice.

Ayan este încă elev de şcoală primară, dar când este întrebat ce doreşte să se facă atunci când va fi mai mare, răspunde că va crea un startup şi va dezvolta un echivalent britanic al Silicon Valley, pe care o va denumi E-Valley.

Tânărul nostru este exact tipul de personaj de care se interesează intens marile companii de informatică. Acestea nu ezită, de altfel, să investească milioane de euro în firme create de adolescenţi.

Acum câteva zile, compania Intel a investit bani într-un startup creat de un californian de 13 ani: un licean care a creat pe bază de piese de Lego o imprimantă pentru nevăzători, care imprimă în braille.

Precedente de succes

Un alt exemplu: anul trecut, compania Yahoo a cumpărat, cu 30 de milioane de dolari cash, o aplicaţie mobilă creată de Nick D'Aloisio, pe când acesta avea numai 15 ani. O aplicaţie denumită Summly, care permite rezumarea automată a articolelor de presă online, sub forma unor mici extrase. Imediat a fost angajat de Yahoo, al cărei cel mai tânăr salariat este în prezent.

Mai este şi cazul unui tânăr din Nantes, care a realizat SensorWake, un prototip destinat trezirii nu cu sunetul alarmei sau cu ajutorul luminii, ci al mirosului. În acest caz, seara vă puteţi alege o aromă anume, o puneţi într-un fel de capsulă instalată în deşteptător şi la ora pe care o alegeţi un mic ventilator va împrăştia parfumul spre patul dumneavoastră. Invenţia a câştigat deja o medalie Lepine şi a fost reperată de Google la un mare concurs internaţional.

Ultima pe listă, dar nu mai puţin importantă, este tânăra Eesha Khare, din California, care a câştigat anul trecut prestigiosul premiu Young scientist. La vârsta de 18 ani, ea a inventat o componentă electronică în stare să încarce o baterie de telefon mobil în mai puţin de 30 de secunde. Invenţia sa: un supercondensator ameliorat, o componentă din plastic de câţiva centimetri lungime capabilă să stocheze o mare cantitate de energie şi să încarce un smartphone în câteva secunde. Parcursul fetei pare deja trasat: a primit semnale de interes din partea Google şi este deja studentă la Harvard!

×
Subiecte în articol: Microsoft diploma informatician