x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asasinarea fratelui vitreg al lui Kim Jong-un

Asasinarea fratelui vitreg al lui Kim Jong-un

02 Oct 2017   •   12:16
Asasinarea fratelui vitreg al lui Kim Jong-un

Cele două femei acuzate de uciderea lui Kim Jong-nam, fratele vitreg al liderului Coreei de Nord, au pledat nevinovate la prima înfăţişarea în faţa instanţei, în procesul care se desfăşoară într-un tribunal din Malaezia, la aproape opt luni de la asasinare, scrie The Guardian.

Siti Aisyah, din Indonezia, 25, şi Doan Thi Huong, din Vietnam, 28, sunt supectate de asasinarea lui Kim Jong-nam, cu o armă chimică VX, pe 13 februarie, în aeroportul din Kuala Lumpur. Cele două au pretins că au fost victimele unei manipulări, deoarece au crezut că participă la o farsă inofensivă cu camera ascunsă.

Agenţia de spionaj sud coreeană susţine că uciderea lui Kim Jong-nam a fost plănuită timp de cinci ani de către liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un.

Cele două femei, care purtau veste antiglonţ când au apărut în faţa instanţei, ar putea primi pedeapsa cu moartea, dacă vor fi găsite vinovate.

În proces vor fi citaţi zeci de martori, începând cu experţii în criminalistică, pentru a stabili cauza morţii. Expunerea la VX, un gaz iritant folosit de obicei în războaie, poate produce convulsii, pierderea conştiinţei, paralizie şi insuficienţă respiratorie fatală.

Avocatul lui Huong, Hisyam Teh Poh Teik, a spus că se aşteaptă ca procesul să dureze în jur de două luni.

Dreptul lui Kim Jong-nam de a fi conducător 

Kim Jong-nam a avut o viaţă secretă şi a călătorit folosind mai multe paşapoarte false. Cel mai faimos episod al acestuia a fost cel din 2001, când Kim a folosit un paşaport fals pentru a intra în Japonia. Când a fost prins, acesta a afirmat că plănuia să viziteze Disneyland în Tokyo.

Incidentul a cauzat ruşine pentru tatăl său, fost conducător al Coreei de Nord, Kim Jong-il, ceea ce a dus la exilul fostului dictator nord-coreean, trăind între Macau, China şi Singapore.

În mai multe interviuri de presă, Kim a afirmat că nu are “niciun interes” în a prelua puterea în Coreea de Nord. Însă, fiind cel mai mare dintre fraţi, acesta are un drept ereditar la titlu, o poziţie care a condus mai mulţi experţi la concluzia că acesta reprezenta o ameninţare pentru Kim Jong-un, care a executat mai mulţi ofiţeri în trecut, inclusiv pe unchiul său, sub acuzaţia de trădare.

 

×