x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asasinul norvegian pregătea gloanţe chimice!

Asasinul norvegian pregătea gloanţe chimice!

27 Iul 2011   •   06:08
Asasinul norvegian pregătea gloanţe chimice!

Detalii ingrozitoare despre planurile atacatorului din Norvegia continua sa iasa la iveala. Potrivit NBC, inaintea masacrului din insula Utoya, Anders Breivik ar fi planuit sa-si transforme gloantele in arme chimice, acoperindu-le cu otrava.

In manifestul de 1.500 de pagini, publicat pe Internet cu cateva ore inainte de atacuri, Breivik sustine ca ar fi comandat nicotina pura de pe Internet.

Daca gloantele sale ar fi fost acoperite cu aceasta substanta, fiecare dintre persoanele impuscate pe insula Utoya ar fi murit, chiar daca atacatorul ar fi ratat un punct vital.

Potrivit avocatului sau, Anders Breivik are probleme psihice. Barbatul s-a drogat inaintea atacurilor care au insangerat Norvegia si a vrut neaparat sa stie cati oameni a ucis dupa ce a fost retinut de politie. "Tot acest caz ne indica faptul ca este bolnav psihic", a declarat Geir Lippestad, avocatul atacatorului de la Oslo.

Autoritatile norvegiene au detonat ieri o cantitate de explozibil gasita intr-o ferma inchiriata de catre atacator, anunta RTV. Procurorul care se ocupa de caz a declarat ca ar putea cere ca Anders Breivik sa fie judecat pentru crime impotriva umanitatii, acuzatie care l-ar arunca in spatele gratiilor timp de 30 de ani.

Tatal lui Anders Behring Breivik, care traieste in sudul Frantei, a declarat pentru televiziunea norvegiana TV2 ca fiul sau "mai bine s-ar fi sinucis in loc sa omoare atatia oameni nevinovati". El crede ca fiul lui are probleme psihice pentru ca altfel nu-si poate explica ceea ce a facut Anders.

Doctorul Colin Poole, chirurgul-sef de la spitalul Ringriket, unde au fost tratate victime ale atacului de pe insula Utoeya, a declarat ca Breivik a folosit gloante care se dezintegreaza in corp (Dum-Dum), pentru a provoca pagube cat mai mari. In plus, in manifestul sau publicat pe Internet, Breivik evoca planuri de a pune nicotina lichida in gloante, astfel incat, daca victima nu este ucisa de glont, sa fie otravita de nicotina.

"Am comandat 50 de mililitri de nicotina lichida de puritate 99 la suta, de la un furnizor chinez online. Trei-patru picaturi vor fi injectate in gloante, ceea ce le va transforma intr-o arma chimica letala", scria el. Potrivit specialistilor, una sau doua picaturi de nicotina pura reprezinta o doza fatala. "Trebuie sa aflam daca a folosit nicotina, iar testele toxicologice asupra victimelor ne vor oferi raspunsul. Dar planul sau pare atat de meticulos incat ne temem ca ar fi putut folosi chimicalele in acest fel", a declarat o sursa din cadrul politiei din Oslo.

Breivik fusese semnalat autoritatilor in luna martie, anunta Janne Kristiansen, directorul Agentiei de Securitate a Politiei norvegiene (PST), citat de AFP. Semnalarea fusese facuta in legatura cu achizitionarea de produse chimice de la o firma poloneza, dar incidentul a fost minor, astfel ca nu i se acordase importanta, adauga Kristiansen.

"In martie, am primit o lista de 50 - 60 de nume, iar numele lui figura pe lista pentru ca daduse 120 de coroane (15 euro) pentru o achizitie de la o firma din Polonia", precizeaza Kristiansen.

"Compania a fost supravegheata pentru ca vindea produse chimice", adauga oficialul norvegian. PST primeste frecvent informatii despre numeroase persoane, explica oficialul citat, subliniind ca Breivik nu avea antecedente penale.

×