x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 310: Atac cu drone în Kiev. Rusia anunță avarierea infrastructurii energetice și a industriei militare din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 310: Atac cu drone în Kiev. Rusia anunță avarierea infrastructurii energetice și a industriei militare din Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    30 Dec 2022   •   16:22
Război în Ucraina, ziua 310: Atac cu drone în Kiev. Rusia anunță avarierea infrastructurii energetice și a industriei militare din Ucraina
Sursa foto: Hepta

Locuitorii din capitala ucraineană Kiev au fost îndemnați să se îndrepte spre adăposturile antiaeriene vineri dimineața, în timp ce sirenele au răsunat în tot orașul, la o zi după ce Rusia a efectuat cel mai mare atac aerian de când a început războiul în februarie, relatează Reuters.

Forțele ruse au lansat 85 de rachete în Ucraina, în ultimele 24 de ore, potrivit autorităților militare de la Kiev, citate de Sky News.

De asemenea, au fost lansate 63 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă.

După valul de rachete, au fost lansate și drone Shahed-131/136 de fabricație iraniană, în această dimineață. Toate dronele au fost toate doborâte, spune partea ucraineană. 

În estul țării, forțele ucrainene au raportat că forțele sale au doborât 10 drone în provinciile Dnipropetrovsk și Zaporojia. Aproape 30 de obuze rusești au fost lansate, joi seară, spre Marhanets, în provincia Dnipropetrovsk, potrivit guvernatorului regional Valentyn Reznichenko.

Și orașul Bakhmut din regiunea Donețk a continuat să fie o țintă a atacurilor rusești, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Ștupun.

Totodată, 3 persoane au murit în bombardamentele din nordul Ucrainei, potrivit șefului adjunct al biroului președintelui ucrainean, citat de CNN.

Kyrylo Tymoshenko spune că două persoane au fost ucise și alte două au fost rănite în bombardamentele rusești asupra satului Katerynivka, în regiunea Harkov.

În orașul Semenivka, în nordul regiunii Cernihiv, tirurile de artilerie au omorât un localnic. În urma atacului a fost întrerupt curentul electric în oraș, potrivit lui Timoșenko.

Rusia anunță avarierea infrastructurii energetice și a industriei militare

Ministerul Apărării de la Moscova informează că forțele ruse au realizat o "lovitură masivă" asupra infrastructurii energetice şi a industriei militare a Ucrainei pe 29 decembrie 2022 cu ajutorul armamentului de înaltă precizie, transmite Interfax.

Atacul a produs pagube producției și reparării echipamentului militar și a afectat deplasarea trupelor de rezervă.

Atac cu drone la Kiev

La scurt timp după ora 2.00 dimineața, primăria orașului Kiev a emis o alertă pe canalul său de Telegram și a cerut locuitorilor să se îndrepte spre adăposturi.

Olekskiy Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, a spus pe Telegram că este în curs un „atac cu drone”.

Un martor Reuters aflat la 20 km sud de Kiev a auzit mai multe explozii și sunetul unor focuri antiaeriene.

Forțele ruse au lansat 16 drone kamikaze asupra Ucrainei, noaptea trecută, potrivit armatei ucrainene. Toate ar fi fost respinse de apărarea antiaeriană a Kievului. 
Primarul Vitali Kliciko a transmis pe Telegram că 7 drone au vizat capitala, iar 5 au fost distruse în Kiev și alte două înainte. 

O clădire administrativă a fost distrusă parţial, anunță Serghei Popko, şeful administraţiei militare a orașului. Deocamdată nu sunt informații despre eventuale victime.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, joi seara, într-un discurs video, că forțele aeriene din centrul, sudul, estul și vestul Ucrainei au respins 54 de rachete rusești și 11 drone. El a spus că în majoritatea regiunilor au avut loc pene de curent.

Rusia a început lansarea de atacuri asupra Ucrainei în luna octombrie 2022, afectând puternic infrastructura critică a țării. 

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: atac cu drone kiev