x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac spectaculos şi inedit la Paris. Convoiul unui prinţ saudit, jefuit de un comando “bine informat”

Atac spectaculos şi inedit la Paris. Convoiul unui prinţ saudit, jefuit de un comando “bine informat”

18 Aug 2014   •   19:35
Atac spectaculos şi inedit la Paris. Convoiul unui prinţ saudit, jefuit de un comando “bine informat”

Îi interesau oare cele 250.000 de euro sau documentele diplomatice pe care au reuşit să le înhaţe? Un comando de bărbaţi înarmaţi, “se pare foarte bine informaţi”, a atacat la Paris convoiul unui prinţ saudit, un atac considerat inedit în capitala franceză.

Convoiul a fost atacat duminică seara de bărbaţi înarmaţi cu puşti-mitraliere Kalaşnikov, care au reuşit să fure 250.000 de euro cash şi să fugă, scrie Le Parisien.
Convoiul era format din zece maşini şi pornise de la hotelul Georges V de pe Champs Elysees, unul dintre cele mai luxoase locuri din lume, aparţinând grupului Kingdom Holding al miliardarului saudit Al-Walid Ben Talal, şi se îndrepta spre aeroportul Le Bourget, situat la 15 km nord de Paris. A fost atacat în jurul orei 21:00, înainte de a ieşi din Paris, pentru a se îndrepta spre periferie. Prejudiciul declarat este de 250.000 de euro, a afirmat luni o sursă poliţienească, potrivit căreia nu s-au înregistrat răniţi în cursul atacului.

Documente diplomatice subtilizate

Potrivit unei surse apropiate dosarului, mai multe documente diplomatice au fost subtilizate cu această ocazie. “Dar, pentru moment, nu avem niciun detaliu referitor la natura acestor documente. Ar putea fi vorba despre documente sensibile sau despre hârtii lipsite de importanţă”, a precizat sursa citată.
Maşina, vizată de un comando de “5-8 atacatori”, potrivit unei alte surse poliţieneşti, era un vehicul de intendenţă, în fruntea acestui impresionant convoi. Răufăcătorii, care au atacat la bordul a două maşini marca BMW, au luat cu ei şi un automobil Mercedes, cu cei trei ocupanţi ai săi la bord, dar de aceştia s-au debarasat. Mercedesul şi un BMW au fost găsite incendiate într-un sat din Seine-et-Marne, la Saint-Mersmes. Două bancnote de 500 de euro, documente în limba arabă şi medicamente au fost găsite în apropierea celor două carcase incendiate, potrivit unei surse poliţieneşti.
Niciunul dintre atacatori nu a fost reţinut, pentru moment, potrivit aceleiaşi surse.
Ambasada Arabiei Saudite la Paris nu a putut fi contactată luni dimineaţă, pentru a comenta incidentul, precizează Le Parisien.

“Atac inacceptabil”
Purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Afacerilor Externe, Romain Nadal, a declarat că o anchetă este în curs, referitor la acest atac inacceptabil. Această anchetă, pentru “furt armat, în bandă organizată”, a fost încredinţată Brigăzii de eradicare a banditismului (BRB) a poliţiei judiciare pariziene, a precizat o sursă judiciară.
“Este destul de inedit ca tip de jaf, erau, după cum se vede, foarte bine informaţi, este destul de rar ca mod de operare”, a subliniat o sursă poliţienească.
“Trebuie să ştim ce au vizat, banii sau documentele. Trebuie să sperăm, de asemenea, într-o cooperare eficientă din partea autorităţilor saudite”, a insistat secretarul general al unui sindicat al poliţiei, Nicolas Comte, subliniind, la rândul său, caracterul inediat al acestui atac.
Anchetatorii se vor axa pe motivele acestui comando. “Dacă erau pe urmele unor documente sensibile, povestea se schimbă. Nu mai avem de-a face cu un act de banditism de proporţii, ci de ceva mai complex”, a spus unul dintre anchetatori.
Primele elemente indică un act bine ţintit, comis de oameni foarte la curent cu ceea ce aveau să găsească în această maşină, şi nu în alta, a explicat acesta.
Ultimele jafuri de la Paris au vizat magazine cu bijuterii, mai ales unele situate în Place Vendome, sau, în iulie, un numismat în plin centrul capitalei.
În 2013, mai multe furturi vizând turişti chinezi la Paris, renumiţi pentru faptul că se plimbă cu sume mari de bani cash la ei, au alertat autorităţile chineze. Pentru a da asigurări Beijingului preocupat de securitatea cetăţenilor săi în capitala franceză, Franţa a evocat ipoteza unor patrule de poliţişti chinezi la Paris, în această vară, dar proiectul nu a fost şi implementat.


×